Sänker du räntan i dag, Ingves?

avAnette Holmqvist

Stefan Ingves.

Pressen ökar på att riksbankschefen Stefan Ingves ska sänka reporäntan i dag.

Men eftersom direktionen länge varit splittrad är utgången svårtippad, menar landets ekonomiska experter.

– Jag tror på en sänkning med 0,25 procentenheter, säger ekonomiprofessorn Lars Calmfors.

■ ■ Riksbanken ger besked om räntan klockan 9.30 i dag – Aftonbladet bevakar.

Klockan halv tio i dag håller Sverige andan. Ska riksbankschefen Stefan Ingves meddela att reporäntan sänks? Reporäntan är den styrränta som brukar ligga till grund för bankernas räntesättning, även om det inte finns någon direkt koppling längre.

Aftonbladet har talat med en rad ekonomiska experter inför dagens besked. Experterna är kluvna i frågan om hur Riksbankens direktion kommer att agera.

”Blir en sänkning”

En av dem är Lars Calmfors, professor och tidigare ordförande i det Finanspolitiska rådet.

– Jag skulle nog gissa att det blir en sänkning. Den nya information som kommit sedan förra räntebeskedet motiverar det, säger han.

Bland de faktorer som kan påverka finns avmattningen i svensk ekonomi, den pågående eurokrisen och den svenska kronans fortsatt starka läge.

LO:s chefsekonom är dock av rakt motsatt åsikt. Hans gissning är att Stefan Ingves fortsätter att ligga kvar på samma nivå som i dag:

– Jag kan inte se att det har hänt saker i ekonomin som, enligt de mått Riksbanken själv satt upp, skulle innebära att de genomför en räntesänkning, säger Ola Pettersson.

Riksbanken splittrad

Riksbankens direktion har länge varit splittrad i frågan om vilken räntenivå som är lämpligast.

På den ena sidan har majoriteten med Stefan Ingves och tre av ledamöterna stått. Kvartetten har velat avvakta, bland annat för att inte riskera en bokrasch.

På den andra sidan har två av de vice riksbankscheferna funnits. Både Lars E O Svensson och Karolina Ekholm har länge velat sänka.

Den senaste tiden har dock pressen på en sänkning från Riksbanken ökat. Bland dem som krävt sänkt ränta finns flera av landets stora tidningars ledarsidor, bland annat Aftonbladets, men också Dagens Industris "skuggdirektion" bestående av en rad ekonomiska experter.