Putin: Snowden kvar på flygplatsen

NYHETER

Ryssland bryter tystnaden i Snowden-härvan.

Enligt president Vladimir Putin befinner sig Snowden på Moskvaflygplatsen.

Men Ryssland vägrar fortfarande att utlämna NSA-läckan.

– Även om vi inte har ett utlämningsavtal med Ryssland finns det ett klart lagligt skydd för att utvisa Mr Snowden, svarar Catilin Hayden, Vita husets talesperson i säkerhetsfrågor.

Rysslands president Vladimir Putin bekräftade idag att NSA-läckan Edward Snowden kom till Moskva som transitpassagerare. Dessutom ska Snowden fortfarande befinna sig på flygplatsens transitområde, enligt Putin.

– Det är sant att Mr Snowden kom till Moskva. För oss var det helt oväntat. Alla anklagelser mot Ryssland angående det här är struntprat, sa han på en presskonferens i Finland under eftermiddagen. 

– En transitpassagerare har rätt att köpa en biljett och flyga vart han vill. Han (Snowden, reds. amn.) har inte korsat statsgränsen och behöver därför inget visum.

"Snowden är en fri man"

I en kommentar till nyhetsbyrån AFP säger president Vladimir Putin att överlämningsavtalet mellan USA och Ryssland inte gäller i Snowden-fallet.
– Snowden är en fri man och ju snarare han bestämmer sig för en slutdestination, desto bättre för både honom själv och för oss säger Putin.

– Vad gäller ett eventuellt överlämnande kan vi bara lämna ut medborgare till länder som vi har pågående internationella överenskommelser med. Vi har inga sådana avtal med USA, slog presidenten fast.

Under en presskonferens i Vita Huset under tisdagskvällen kontrade Obama-administrationen.

– Även om vi inte har ett utlämningsavtal med Ryssland finns det ett klart lagligt skydd för att utvisa Mr Snowden, sa Catilin Hayden, Vita husets talesperson i säkerhetsfrågor.

Surt i Ryssland

Putins uttalande kommer efter att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tidigare idag kritiserade USA - och hävdade att Snowden inte befunnit sig på rysk mark.

– Vi är på inget sätt involverade i hans relationer med USA:s rättsväsende. Edward Snowden korsade aldrig den ryska gränsen och anklagelserna om att vi skulle ha hjälp honom är fullständigt oacceptabla, sa han med tydlig adress mot USA:s tidigare krav på Ryssland att utlämna Snowden.

...och i Kina

Liknande tongångar hördes från Peking under tisdagen. Hua Chunying, taleskvinna för utrikesministeriet, sa att anklagelserna om att Kina skulle ligga bakom Snowdens flykt från Hongkong saknar rim och reson.

– Anklagelserna mot Kinas regering saknar grund. Vi kan inte acceptera detta, säger hon på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.

Hålls kvar av polis

En anledning till varför Snowden ännu inte lämnat Ryssland skulle kunna vara att ryska myndigheter vill kontrollera hans id-handlingar. Det uppgav en källa för ryska nyhetsbyrån Interfax tidigare under dagen.

Andra källor till Interfax har tidigare hävdat att Snowden förhörs av landets säkerhetstjänst, FSB.

Något Putin förnekade på presskonferensen i Finland.

– Vår säkerhetstjänst har aldrig arbetat med Mr Snowden och arbetar inte med honom idag, sa presidenten.

Enligt uppgift ska Edward Snowden vara på väg mot Ecuador där han har ansökt om asyl.