Nyheter

Statsministerns klimatengagemang sågas

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Miljöpartiet har granskat Reinfeldts anföranden

Miljöpartiet dömer ut statsminister Fredrik Reinfeldts klimatengagemang inför partiledardebatten i morgon.

Orsak: Det är över tre år sedan han senast nämnde klimatet i sina anföranden.

– Han får underkänt i klimatfrågan, har man varit helt tyst sedan 2010 kan betyget inte bli annat, säger språkröret Åsa Romson (MP).

I morgon drabbar partiledarna samman för den sista debatten i riksdagen före sommarlovet. Just nu pågår ett intensivt arbete på partikanslierna för att vässa argument och slipa på motargument.

Åsa Romson, som nyligen kom tillbaka efter föräldraledighet, kommer att ta debatten för Miljöpartiet. Hon planerar att fokusera på de negativa effekterna av klimatproblemen och vad som bör göras för att bryta dem.

Och hon pekar redan nu ut vem hon tänker utse till sin huvudmotståndare – statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

– Han är statsminister och därmed ytterst ansvarig. Det går inte att få in klimatfrågan i varje politiskt beslut om man inte har den uppe på högsta ort, säger hon.

Toppmötet – ett nederlag

Språkröret menar att Reinfeldts klimatengagemang har minskat kraftigt de senaste åren. Som stöd för påståendet har hon en granskning som Miljöpartiet gjort av statsministerns 20 anföranden i riksdagsdebatter sedan 2006.

– I början, fram till klimattoppmötet i Köpenhamn 2009, ville han visa att han faktiskt var engagerad till skillnad från moderater före honom. Men efter 2010 har det varit helt tyst. Han har inte nämnt klimatet en enda gång sedan dess, säger Romson.

Toppmötet har i efterhand beskrivits som "ett stort nederlag" eftersom världens ledare misslyckades med att komma överens om bindande krav för minskade utsläpp. Enligt Åsa Romson tycks luften ha gått ur Reinfeldt efter detta.

– Hela hans koncept var att visa att klimatet är ett globalt problem och han ville gärna sola sig i glansen av att man löste det här tillsammans. Men när man misslyckades försvann hans intresse, säger hon.

”Betyget kan inte bli något annat”

Enligt Åsa Romson får Fredrik Reinfeldt underkänt i sitt klimatengagemang i dag.

– Betyget kan inte bli något annat, säger hon.

I partiledardebatten deltar partiledare från riksdagens åtta partier. Socialdemokraterna anförs dock av gruppledaren Mikael Damberg eftersom partiledaren Stefan Löfven saknar riksdagsplats.

”Lyfter frågan ofta”

Fredrik Reinfeldt har inte gått att nå för en kommentar men enligt hans pressekreterare Markus Friberg så lyfter statsministern klimatfrågan ofta, bland annat på det senaste EU-toppmötet.

– De senaste åren har präglats av ekonomisk kris i vår omvärld och samtidigt är Sverige i dag den i särklass mest koldioxideffektiva ekonomin inom EU. I partiledardebatterna har Fredrik Reinfeldt fokuserat på jobben. I riksdagen är klimatfrågorna oerhört viktiga i EU-nämnden och där lyfter Fredrik Reinfeldt dem ofta.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: