Efter festskandalen - Lugnet får nytt jobb

Annie Lööf ger Tillväxtverkets förra generaldirektör nytt jobb

Christina Lugnet sparkades som generaldirektör från Tillväxtverket efter avslöjanden om att myndigheten festat upp flera miljoner av svenskarnas skattepengar.

I dag har hon fått nytt jobb av näringsminister Annie Lööf (C).

Efter avslöjandet om att Tillväxtverket festade för flera miljoner av svenskarnas skattepengar valde Annie Lööf (C) att sparka generaldirektören Christina Lugnet.

I dag fick hon nya arbetsuppgifter av regeringen.

Gruvnäringens expansion

Annie Lööf (C) har utsett Christina Lugnet till gruvsamordnare.

Hon kommer vara samordnare för för insatser i samband med gruvnäringens expansion i Norrbotten, Västerbotten, Gävleborg, Västmanland, Uppsala, Örebro och Dalarna.

Uppdraget handlar bland annat om att arbeta med tillgången till bostäder och behovet av infrastruktur, kompetensförsörjning och kommunal service. Christina Lugnet ska också identifiera eventuella hinder och behov som kan uppstå i samband med den kraftiga expansionen inom gruvindustrin.

"Har ett stort förtroende för henne"

Enligt Kenneth Hultgren, pressekreterare hos Annie Lööf (C) handlar valet av Christina Lugnets nya uppgifter om att hon kan branschen sedan tidigare.

– Hon har jobbat mycket i Norrbotten med företagsetableringar. Hon kan branschen och hon kan människorna. Hennes kontaktnät där är enormt och hon har ett stort driv. Jag tror att hon kommer göra en jättebra insats, säger Kenneth Hultgren till Aftonbladet.

Hur tror du att förtroendet för henne kommer se ut?

– Efter den kontakt vi har haft med de berörda så har jag förstått att de är jätteglada, de har ett stort förtroende för henne.

Månadslön på 91 000

Trots att Lugnet fick sparken från Tillväxtverket så fortsatte hon tjäna miljoner. Generaldirektörer på statliga myndigheter kan enligt regel inte bli av med med sina jobb under det sex år långa förordnandet.

De som slutar sina jobb tidigare, som Christina Lugnet, får istället andra arbetsuppgifter på regeringskansliet. Något som på regeringskansliet kallas att hamna på ”elefantkyrkogården”.

Christina Lugnet kan alltså fortsätta plocka ut sin månadslön på 91 000 kronor fram till mars 2013. Och nu är det alltså bestämt att hon ska arbeta som gruvsamordnare.

Publisert: