Inlåsta – 289 dog i branden

1 av 8 | Foto: AP
Två bränder bröt under tisdagen ut i två pakistanska fabriker – en klädfabrik i Karachi och en skofabrik i Lahore.

avErik Melin, Victor Friberg

NYHETER

Minst 289 personer har omkommit i en fabriksbrand i Pakistan.

Överlevande berättar att fönster var reglade med järngaller, vilket hindrade många från att fly.

– Det fanns inga nödutgångar, alla var instängda, säger ett polisbefäl till AP.

Två bränder bröt under tisdagen ut i två pakistanska fabriker.

En klädfabrik i Karachi drabbades av den den största branden. Minst 289 människor har omkommit i vad som beskrivs som en av de värsta industriolyckorna i Pakistans historia. Siffran förväntas stiga.

De flesta avlidna dog av att ha andats in rök på fabrikens nedre våningar. De som befann sig högre upp klarade sig i större utsträckning, men många skadades när de hoppade från byggnaden.

Rusade mot fönstren

En av de överlevande, Mohammad Ilyas, skadades i eldsvådan och berättar om förloppet från sjukhussängen. Han berättar hur han jobbade på fabriksgolvet då en eldboll kom från en närliggande trappa.

– Jag flög upp från min stol med de andra och rusade mot fönstren, men ett järngaller hindrade oss från att fly. Vi använde verktyg och maskiner för att ta oss ut, säger Mohammad Ilyas till AP.

Fabriken saknade också alarm och sprinklersystem.

Ägaren till fabriken har flytt och jagas nu av pakistansk polis.

En man som letade efter sin kusin, som jobbat på fabriken, var upprörd på ägarna.

– Ägarna brydde sig mer om att skydda kläderna än de anställda i fabriken. Hade det inte varit för metallgallren på fönstren skulle många liv ha kunnat räddas, sa mannen till Reuters.

Skofabrik brann

Samtidigt brann en stor skofabrik i Lahore och minst 25 personer miste livet i branden, vissa direkt av elden, andra av brandgaser. Branden startade då gnistor från en generator kom i kontakt med kemikalier som användes i skotillverkningen. Totalt har minst 314 människor dött i de två bränderna.

Överlevande från båda bränderna berättar om hur de var tvungna att bryta sig ut från reglade fönster för att fly elden. Många lyckades inte ta sig ut då flera flyktvägar var blockerade.

Brandmän berättar för AP att en av anledningarna till att bränderna var så dödliga var att tydliga nödutgångar saknades.

Aftonbladet har varit i kontakt med H&M, Lindex och JC, som har uppköpare i regionen. Alla tre uppger att de inte haft någonting att göra med de drabbade fabrikerna, vare sig nu eller tidigare.

Vanligt med säkerhetsbrister

Att byggnader saknar nödutgångar, sprinklersystem och annan säkerhetsutrustning är inte ovanligt i Pakistan. Många fabriker startas illegalt i landets största städer. Mutor får ansvariga politiker och tjänstemän att titta åt ett annat håll. Tisdagens två bränder kan öka trycket på nya tuffare regler, rapporterar AP.