Polisen misstänker: Nätpedofil

Jagar personer bakom nätalias

Polisen jagar nya misstänkta i fallet med den 13-åriga Kumla-flickan som tog sitt liv.

Nu tror utredarna att en äldre man kan gömmas sig bakom nätaliaset för en 15-årig pojke.

Sedan i fredags har polisen letat efter en förklaring till varför en 13-årig Kumla-flicka tog sitt liv. Fram till i tisdags uppgavs huvudspåret vara ett nätalias knutet till en 15-årig pojke. Men enligt Mats Nylén på Örebropolisen har utredningen skiftat fokus.

– Nu har det svängt mot att det kanske inte alls pekar mot någon tonårig pojke. Det kan vara en skenmanöver för att dölja sin identitet, ett tillvägagångssätt som används av vuxna män som försöker komma i kontakt med barn och ungdomar i sexuellt syfte, nätpedofiler.

De senaste dagarna har polisens tekniker gått igenom den döda flickans chattloggar i jakt på orsaken till att hon tog sitt liv. Nu tror de att hon hållits gisslan via nätet.

– Det är ett tillvägagångssätt som används av vuxna män som försöker komma i kontakt med barn och ungdomar i sexuellt syfte, nätpedofiler, säger Mats Nylén till Aftonbladet.

Finns det annat som pekar på en nätpedofil?

– Det vill jag inte säga, men jag vill påpeka att det inte behöver vara en 15-årig pojke utan en vuxen man som utgör sig vara för att vara pojken.

Fler utsatta

Redan i slutet av januari anmälde en annan flicka en person som polisen nu knutit till fallet. Efter att flickan förhörts ingår båda fallen i samma utredning, samtidigt har en tredje flicka identifierats.

– Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp ännu fler, säger Mats Nylén.

Samtidigt är det mer än en månad sedan den första anmälan mot det misstänkta nätaliaset landade på polisens bord. Men fram till att den 13-åriga flickan tog sitt liv hade ingenting gjorts.

– Den utredningen har inte kommit någonstans, säger åklagare Pia Åsberg som tog över båda utredningarna i måndags.

Kämpar mot klockan

Enligt henne har den mer än en månad gamla anmälningen inte utretts alls.
– Den har legat hos polisen i väntan på utredning.

Nu menar Mats Nylén att Polisen valt att prioritera bort eventuell mobbning på flickans skola och jaga personerna bakom nätaliaset.

– Det som är akut är att tjejer förmås att sexuellt posera, sen läggs de ut eller hotas med att läggas ut på internet och förmår tjejerna att göra ännu värre saker som man sen hotar med att lägga ut på internet.

Publisert: