Island återupptar valjakten igen

NYHETER

”Kvoten ligger på 154 valar”, säger valfångare

1 av 2 | Foto: En val styckas i Hvalfjordur 2006. Nu har Island återupptagit valjakten.

Island började jaga val i natt.

Detta sedan valfångsten legat nere i två år.

- Kvoten ligger på 154 valar, säger valfångaren Kristjan Loftsson.

Den internationella valkommissionen IWC förböjd valjakt 1986. I dag är det bara tre nationer som fortsätter jakten: Island, Norge och Japan.

Men valjakten på Island har legat nere sedan 2010, på grund av att den japanska efterfrågan på sillval kollapsade efter tsunamin och jordbävningen i mars 2011. Japan är den enda marknad som köper isländska valar.

Valfångstföretaget Hvalur står för hela valjakten på Island, under ledning av vd:n Kristjan Loftsson. Under 2010 fångade Hvalur 148 sillvalar.

Nu hävdar han att japanerna är redo att köpa val igen:

- Saker och ting förbättras där. Allting återhämtar sig, sade han till det isländska tv-bolaget RUV i början av maj och tillade:

- Kvoten ligger på 154 valar och omkring ytterligare 20 procent från förra säsongen.

RUV rapporterade i går kväll att Hvalur nu har återupptagit valjakten. Företagets fartyg väntas tillbaka i hamn senare i dag eller i morgon. Först då står det klart om några valar har fångats.

Loftssons beslut att börja jaga val igen har kritiserats av bland annat den isländska turistföreningen SFA.

2011 hotade USA med ekonomiska sanktioner mot Island, om valjakten fortsatte. Senare mildrades dock det amerikanska hotet, men president Barack Obama uppmanade de isländska myndigheterna att stoppa jakten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Norge ägnar sig precis som Island åt kommersiell valjakt, medan Japan hävdar att valjakten bara sker i vetenskapligt syfte.