Devon, 7, går till skolan som robot

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Är dödligt allergisk men kan vara med i klassrummet tack vare ny teknik

1 av 4 | Foto: AP
Devon är ett riktigt charmtroll.

Sjuåriga Devon Carrow är så allergisk att han kan dö av att gå i skolan.

Men han är där varje dag – i form av en robot.

– Det är som att spela tv-spel, säger pojken.

Devon, 7, från West Seneca i staten New York, lider av en allergisjukdom som gör att han svårt att svälja mat och kan försätta honom i anafylaktisk chock, bland annat mjölk och jordnötter kan göra att han kvävs när halsen sväller upp.

Bara att vara i närheten av en jordnöt kan försätta hans lilla kropp i ett livshotande tillstånd.

Hans dödliga allergier gör att han inte kan gå i skolan, men tack vare en robot är han där varje dag, skriver AP.

Leende ansikte på skärmen

Den ständigt leende Devons ansikte syns på en liten skärm på den 1,2 meter höga roboten och tack vare en kamera kan han se sina klasskamrater och lärare.

I klassrummet på Winchesters grundskola i Buffalo rullar roboten som Devon styr hemifrån och lärarna säger att det är som han vore där på riktigt.

– Hans klasskamrater tänker inte på det, de säger bara: ”Kom hit Devon, vi leker med Lego”, säger läraren Dawn Voelker till AP.

– Och vi behandlar honom inte annorlunda.

I ett år har Devons virtuella skepnad, roboten som kallas ”VGo”, hjälpt pojken att gå i skolan för första gången i sitt liv.

– Det är jättecoolt, det är som att spela tv-spel och att målet med spelet är att överleva, säger Devon till AP.

Roboten styrs över trådlöst internet och kostade runt 39 000 kronor för skolan att köpa samt cirka 650 kronor varje månad i underhålls kostnader.

”Vi kan prata med varandra”

Den väger drygt åtta kilo och med hjälp av mikrofon hör Devon vad som sägs i skolan och en högtalare låter honom prata med sina kompisar.

Den känner automatiskt av trappor, men måste lyftas upp och ner för dem. Och hans skolkompisar har under det år roboten representerats deras vän Devon vant sig.

Kompisen Daisy Cook sitter några bänkar ifrån ”Devon” och säger att det var lite konstigt i början när tekniken ibland hängde sig.

– Men nu är det ganska häftigt eftersom vi kan prata med varandra. Det är riktigt roligt att ha honom i klassen, säger sjuåringen till AP.

Publicerad: