Jetströmmen håller kvar vinterkylan

avJosefin Lundh

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

Jetströmmen kan vara orsaken till att vinterkylan fortfarande håller i sig.

Den har legat längre söderut än vanligt de senaste åren och blockerar den milda luften.

Brittiska meteorologer skyller det kalla vädret på jetströmmens placering, skriver Sky news.

Jetströmmen är en ganska smal men kraftig luftström som finns i atmosfären. Den ligger betydligt längre söderut än normalt, vilket kan vara förklaringen till att norra Europa lämnats kvar i vinterkyla.

Enligt Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, är det inte helt enkelt att dra en sådan slutsats.

– Det är svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget, jetströmmen är själva gränsen mellan den kalla och varma luften, säger hon.

Olika förklaringar

Vad jetströmmens förflyttning skulle kunna bero på vet man inte säkert, men det kan bero på den krympande polarisen eller klimatförändringar i stort.

Oavsett vad det beror på står det klart att ett högtryck har legat strax väster om Sverige och blockerat lågtryck från att dra in.

Istället har lågtrycken tagit en sydligare bana och fört in den milda luften i de södra delarna av Europa. Vårvärmen finns därför nere i södra Europa, men lyser fortfarande med sin frånvaro här uppe i norr.

– Om man kollar när våren normalt brukar anlända ska den ha börjat klättra upp längs södra Norrlandkusten. Nu är den två-tre veckor senare än normalt, säger Linnea Rehn.

Mitten av april

Men nu verkar det äntligen vända. Snart kan vårvärmen vara på väg enligt Linnea Rehn. Även om prognosen än så länge är osäker kan man hoppas på vår mot mitten av april.

– Framåt slutet på nästa vecka kan det dra upp lite mildare luft, än så länge vet vi inte hur pass varmt det kommer att bli, säger hon.