Sverige varslar – då ska M hitta framtidens jobb

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, och Moderaternas partisekreterare Kent Persson visas runt på företaget Medius av vice vd Johan Castevall.

NYHETER

Iskalla varselvindar blåser över Sverige.

Tiotusentals svenskar riskerar att förlora arbetet i vinter.

Nu ska Moderaterna ut på tvåtusen arbetsplatser - för att hitta framtidens jobb.

En kall höst riskerar att gå över i en frostig vinter på Sveriges arbetsplatser. Den senaste veckan har skogskoncernen SCA, vitvarujätten Husqvarna och telekomföretaget Ericsson alla förvarnat om att de tänker sparka folk.

Valfråga 2014

Arbetslösheten riskerar att stiga ännu mer - och som vanligt har ungdomar och folk födda utomlands svårast.

Frågan om jobben väntas bli avgörande i riksdagsvalet 2014. Nu drar Moderaterna i gång en jättekampanj. Fram till slutet av nästa år ska partiets representanter - från enskilda kommunalråd till partiledaren Fredrik Reinfeldt - besöka tvåtusen svenska arbetsplatser.

Målet är att ta reda på var framtidens finns och hur de ska skapas - och utifrån det forma den politik partiet ska gå till val på 2014.

På besök

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och partisekreterare Kent Persson gör det första besöket på IT-företaget Medius, som bland annat tar fram lösningar för att hantera fakturor elektroniskt.

Vice vd och finanschef Johan Castevall möter i det som en gång var KF:s stolta huvudkontor, ovanför Slussen i Stockholm.

Det är röda soffor och panoramautsikt. Slipslösa chefer och pingisbord.

Positiva tongångar

Castevall berättar: företaget har gått från noll till tvåhundra anställda på tio år. Har sjuhundra kunder i hela världen och egna bolag i Danmark, Australien och USA.

– Vi växer så det knakar, säger han.

Engström antecknar.

Företaget är en sällsynt ljusglimt för en arbetsmarknadsminister under en finanskris.

– Klart att vi är oroliga för varslen, det har varit en markant ökning sedan i somras. Men det är inte som 2008, säger Hillevi Engström efter mötet till Aftonbladet.

Ni talar mycket om att blicka framåt. Vilka jobb är det som inte hör till framtiden?

– Vi har fortfarande en basindustri. Skog, stål och vatten. Men industrijobben minskar. Väldigt mycket automatiseras. Det måste vi ta hänsyn till.

LO hävdar att mängder av industrijobb gått förlorade i onödan. Borde ni ha räddat Saab?

– Det måste finnas en efterfrågan. Vi ser i stället till att nya företag kommer som tar vid.

Ministern och partisekreteraren skyndar vidare, utan att stanna och beundra utsikten. Företaget i KF-huset kanske är en solstråle.

Men på andra sidan glasfönstren, i resten av Sverige, hänger novembermolnen tunga och grå.

Publicerad: