Romney hoppades på mirakel

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägrade in i det sista erkänna sig besegrad

BOSTON. Mitt Romneys dröm sprack.

Han ville ta revansch för sin pappas misslyckande att nå presidentposten.

Efter det bittra slutet är det tack och adjö för den förre guvernören.

Romney erkänner sig besegrad.
Foto: AP
Romney erkänner sig besegrad.

Tappra supportrar försökte i det längsta hålla modet uppe på valvakan i Boston. Allt tröttare viftade de med sina flaggor för varje ny swingstat som hamnade i Obamas kolumn.

De förhoppningsfulla ögonen förbyttes till gapande munnar.

Det hjälpte inte att Romneys strateger med optimistisk peptalk försökte intala publiken att segern trots allt fanns inom räckhåll.

Nu får de vänta fyra år på nästa chans.

Kompromisskandidat

När Mitt Romney sent omsider erkände sin förlust höll han vad som måste vara ett av de kortare förlorartalen i modern tid. Han önskade presidenten lycka till, tackade alla och avslutade med God bless America. Ibland blinkade han så mycket att det nästan såg ut som han skulle börja gråta.

Hela Mitt Romneys liv har varit en ena lång resa mot jobbet som världens mäktigaste man. Han har på ett nästan kusligt sätt följt i sin pappa Georges fotspår. Först framgångsrik företagare. Sedan guvernör med presidentambitioner.

Romney avgudade sin pappa och ville ta revansch för att han aldrig lyckades bli partiets presidentkandidat. Ett bittert minne för sonen Mitt.

Ända sedan 2005 har Romney ägnar nästan all sin tid åt att nå presidentposten. Han började med att ändra åsikter i en rad moralfrågor för att bli mer aptitlig för de ärkekonservativa inom republikanska partiet.

Från för abort till abortmotståndare. Från för vapenreglering till emot.

Han förlorade nomineringsstriden till John McCain 2008. Men kom igen som kompromisskandidaten som få republikanerna egentligen ville ha. Länge vars känslan inför årets val "vem som helst utom Romney".

Först i och med konventet blev han accepterad och republikanerna började dra åt samma håll. Trots allt hade de ett gemensamt mål. Att till varje pris försöka förhindra att Obama fick fortsätta i fyra år till.

Hoppades på mirakel

Nu har Romney gjort sitt. Till 2016 kommer republikanerna att leta efter en starkare kandidat.

Kanske var det i slutändan Romneys tendens att säga vad som helst bara för att göra sig själv valbar som fällde honom. De mer oberoende väljarna var oroliga för vilken Romney det egentligen var som skulle dyka upp i Vita huset om han vann.

Var det den strängt konservative kandidaten i primärvalen eller den närmast liberale guvernören som införde allmän sjukförsäkring i Massachusetts?

Nu får vi aldrig veta.

In i det sista vägrade Romney i natt att inse att loppet var kört. När konservativa Fox gav Ohio till Obama ville Romney ändå inte erkänna sig besegrad. På något sätt hoppades han fortfarande på ett mirakel.

Med alla sina miljarder på banken fanns det en sak Romney till slut inte kunde köpa.

Presidentämbetet.

Publicerad: