Här hyllas han av alla

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Peter Kadhammar och Urban Andersson på plats i Obamas hemstad Chicago

Jublar för sin president På McCormick Place i Chicago samlades Obama-anhängare när vallokalerna stängde i går kväll. Jublet steg mer och mer för varje stat som presidenten tog hem majoriten av rösterna i.
Foto: Foto: LARRY DOWNING/REUTERS
Jublar för sin president På McCormick Place i Chicago samlades Obama-anhängare när vallokalerna stängde i går kväll. Jublet steg mer och mer för varje stat som presidenten tog hem majoriten av rösterna i.

Chicago. När invånarna i slumområdet Altgeld ­köade till vallokalen 2008 var stämningen dämpad och högtidlig.

I går var den mer intensiv.

Den här gången hade de något att försvara: USA:s första svarta president – som inledde sin politiska karriär just här.

Aftonbladets team i Chicago: Urban Andersson och Peter Kadhammar.

Redan när vallokalen öppnade klockan sex på morgonen strömmade de till, invånarna i slumområdet Altgeld. De fortsatte att komma under dagen, och de väntade tålmodigt på att få lämna sina röster.

När vallokalen hade stängt och mörkret sänkt sig över de fattigas röda hyreshus öppnade en annan lokal i en annan del av staden. Barack Obamas valvaka äger rum i den gigantiska mässhallen McCormick Place, det är där jag skriver detta.

Dörrarna har just öppnat och människor skyndar över cementgolvet, stort som ett fält i Grant Park ­inte långt härifrån. Där höll Obama segertalet en varm natt för fyra år sedan.

Nu stiger ett glädjetjut upp mot taket: Barack Obama har vunnit majoriteten i delstaten Maryland och Washington DC.

De första som kom in sprang fram till scenen där de tänker stanna tills de får veta:

Stannar USA:s första svarta president i Vita huset?

”Alla är här”

Om det kom an på rösterna i Altgeld vore svaret ­givet. Doris Martin, 69, pensionerad polis, i går valförrättare, hjälpte väljarna till rätta i gymnastiksalen. En gammal dam med trötta ben behövde sitta ner. En man frågade om någon detalj i proceduren.

– Jag antar att 98–99 procent röstade för Obama i förra valet, sa Doris.

Hon lutade sig fram.

– Alla kommer hit i dag. Alla! Det är det här stället som gäller.

I Altgeld inledde Barack Obama sin politiska karriär på 1980-talet. Han var samhällsorganisatör med uppgift att aktivera invånarna politiskt, få dem att kräva sina rättigheter och ta ansvar för sitt bostadsområde. En del äldre minns honom fortfarande. För yngre är Obamas avtryck i Altgeld en myt mer än en realitet.

När de köade 2008 var stämningen dämpad och högtidlig. I går var den snarare uppsluppen.

Romney! Romney! skanderade Vance Thomas, 25, frisör till yrket, och kön skrattade.

”Obama är en bra man”

Stämningen var glad men intensivare än 2008. Det kanske berodde på att människorna i Altgeld kände att de nu hade något att försvara. En äldre man som blott presenterade sig som Mr Aldison drog sin fru i en rullstol. Han sa:

– Så mycket förtal, så många lögner de har spridit ... De säger att han inte är född i USA, att han inte har rätt att vara president. Och vet du vad? Det säger de för att han är svart. Barack Obama är en bra man. Jag röstade på honom förra valet och jag röstade på honom i dag och jag skulle rösta på honom nästa gång också om det gick.

I Chicagos förorter hade ingen presidentkandidat i historien fått så många röster som Obama 2008. I sju valdistrikt fick han 100 procent av rösterna.

Årets val föregicks av påstådda misstankar om valfusk, av ändrade regler för id–kort i vissa delstater vilket missgynnade fattiga. I Ohio lät en republikansk stiftelse sätta upp affischer i svarta områden. De hade texten: ”Valfusk är ett brott!” Vilket knappast uppmuntrade lågutbildade och redan marginaliserade medborgare att gå till vallokalen.

På den gröna och lila stenväggen i Ira Alridge-skolan hängde i går en affisch med väljarnas rättigheter:

”Du har rätt att:

1. Lämna din röstsedel utan att bli störd.

2. Rösta om du står i kön före klockan 19 ...”

Altgeld är ett litet utsnitt av Amerika, ett litet utsnitt av Chicago. Här bor människor som är till besvär: varje husgavel har en övervakningskamera.

Stämningen när de köade för att utnyttja sin medborgerliga rätt var tät, och den blev gripande därför att de köade med sådan uppenbar stolthet.

Kallt och hårt regn

Jerry D. Rainey, 80, var klädd i blå paletå och hade homburghatt på huvudet när han lämnade vallokalen. Han log ett knappt märkbart leende och sa:

– Du vet väl att det är ofint att fråga hur folk röstat? Vi har valhemlighet i vårt land.

Valdagen 2008 var vacker och sommarvarm. I går morse rådde grått dis på morgonen och på eftermiddagen började ett kallt, hårt regn falla.

I den stora mässhallen

i centrala Chicago lyser strålkastare från all världens tv-bolag upp en stor, tom scen. Vi väntar på ­Barack Obama.

Publicerad: