Nyheter

Han riskerar fleråriga fängelsestraff

Av: 

Josefin Sköld

NYHETER

Pirate Bay-grundaren i rätten i dag – åtalad för flera fall av dataintrång

Pirate Bay-grundaren gick med sänkt huvud in i rättssalen på Stockholms tingsrätt.

Han står åtalad för omfattande dataintrång och grova bedrägerier mot storbanken Nordea.

– Han riskerar fleråriga fängelsestraff som jag ser det, säger åklagare Henrik Olin.

Rättegången var nära en timme försenad när Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg kom in i rättssalen, klädd i vinröd tröja och ljus skjorta. Tillsammans med en 36-årig man från Dalarna står han åtalad för flera fall av dataintrång.

De ska bland annat hackat sig in i Skatteverket och Kronofogdens register via it-leverantören Logica och kommit över tusentals skyddade uppgifter. Enligt åklagare Henrik Olin har Skatteverket tvingats varna uppe emot 4 000 personer med skyddade personuppgifter efter attacken.

– Han nekar till alla anklagelser i huvudåtalspunkten, säger Svartholm Wargs advokat, Ola Salomonsson.

Svartholm Warg medger dock att han gjort sig skyldig till ett hundratal olaga dataintrång i Infotorg - en internetbaserad söktjänst med personuppgifter.

Inget motiv klarlagt

Enligt åklagare Henrik Olin är syftet med intrången än så länge svåra att urskilja.

– Motiv är något vi funderat över mycket under utredningens gång, och det är ännu inte helt klart. Men jag tror inte att man ska undervärdera det faktum att man - i de här kretsarna - vill visa att man kan.

I åtalet förekommer ju uppgifter om att de skulle samla de hemliga uppgifterna i en egen databas. Vad säger du om det?

– Det finns sådana uppgifter i de chatt-loggarna som är en del av bevisföringen. Men det har vi inte kunnat utreda, det har helt enkelt inte varit möjligt.

Hur allvarlig är den här typen av brottslighet?

– Man måste bland annat se till mängden data som hämtats ut, och att de tillsammans kan slås ihop och ge information som inte andra än myndigheter ska ha tillgång till. Än så länge anser jag inte att det finns några ärenden av den här allvarlighetsgraden prövade.

Slog till mot Nordea

Svartholm Warg misstänks också för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri då han tagit sig in i Nordeas system och försökt föra över sammanlagt sex miljoner kronor till konton i Sverige, Schweiz, Storbritannien och på Cypern. Vid ett tillfälle lyckades han. Men det var, enligt åklagaren, bara tillfälligheter som gjorde att de andra transaktionerna kunde stoppas.

Straffskalan för dataintrång är fängelse upp till två år. Enligt Olin riskerar han, om han även döms för bedrägerierna, fleråriga fängelsestraff.

Förhör nästa vecka

Svartholm Warg kommer att förhöras under nästa vecka.

Enligt hans advokat, Ola Salomonsson, känenr han till att andra personer än han själv haft tillgång till de beslagtagna datorerna vid tiden för brotten. Men han har hittills inte velat utveckla det.

– Jag vill inte ge några kommentarer kring det än, säger Salomonsson.

I förhör säger han att han fruktar för sitt liv, vad menar han med det.

– Det får han förklara själv.

Men finns det en hotbild mot honom?

– Nja, som sagt, det får han förklara själv i rätten.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: