Här slutar Ikea sälja köttbullarna

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anders skulle till Ikea i Barkarby för att kolla på en fåtölj.

Och äta köttbullar till lunch, men han möttes av en skylt att de var slut.

– Vi kom hit och skulle äta, och så stod det att de tyvärr var slut, säger han till Aftonbladet. 

Bara veckor efter larmet om hästkött i Findus lasagne har nu tjeckiska inspektörer hittat spår av hästkött i svensktillverkade köttbullar som serveras på Ikea-varuhusen.

Möbeljätten agerade blixtsnabbt och drog in alla köttbullar från varuhusets svenska restauranger så snart larmet kom.

Till många kunders förtret.

”Därför vi åkte hit”

På Ikea i Barkarby utanför Stockholm sattes skyltar upp direkt: ”Köttbullar tillfälligt slut”

– Det händer ju aldrig att köttbullarna är slut på Ikea. Det var ju lite därför vi åkte hit, säger Anders.

Samtidigt gick personalen runt bland kunderna och informerade dem om att det kunde finnas hästkött i köttbullarna och att försäljningen stoppats.

I stället för de uteblivna köttbullarna fick Anders äta Biff Lindström till lunch. under tiden han var på Ikea hörde han i högtalarna att personal kallades till ett möte.

Sedan tre år tillbaka är det Familjen Dafgård som tog över som leverantör av Ikeas köttbullar. Fabriken leverar till i princip alla Ikea-varuhus i Europa.

Mannerström gör recept

En av Dafgårds ansikten utåt är kände tv-kocken Leif Mannerström. I samarbete med Dafgårds lånar han ut sitt kunnande och namn till vissa frysta färdigrätter. Han säger till Aftonbladet att han inte har något med Ikeas köttbullar att göra.

– Jag lämnar in recept och smakar ut prover åt Dafgårds. Och ingen av de jag lämnat in är baserat på hästkött. När lasagnegrejen kom så vet jag att Dafgårds har jobbat dygnet runt för att kontrollera sina produkter. Men för min del vill jag inte göra ett uttalande, säger han.

Publicerad: