Åtalad kommissarie djupt involverad i knarkhärva

NYHETER

Misstänks ha hjälp intern med försäljning

Den 35-årige kommissarien vid länskriminalen i Stockholm och en jämnårig infiltratör hjälpte en grov brottsling på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna att komma i gång med knarkförsäljning i stor skala.

Kommissarien och hans informatör åtalades på fredagen vid Eskilstuna tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Länspolismästare Carin Götblad ser mycket allvarligt på åtalet, och kallade på fredagen polisstyrelsen i Stockholm till ett extra sammanträde den 10 augusti. Allt talar för att rutinerna för brottsprovokation nu kommer att skärpas.

De båda har enligt åtalet varit djupt involverade i den kokainliga som smugglat in minst 1,3 kilo kokain och 10 kilo hasch från Sydamerika via Nederländerna. Åtta andra personer åtalas samtidigt för sin roll i knarkaffärerna.

Djupt inblandad

Förundersökningen visar att kommissarien och hans infiltratör varit betydligt mer delaktiga i den brottsliga verksamheten än vad som varit känt. De har hjälpt den 40-årige huvudmannen på Hällbyanstalten att bygga upp narkotikaförsäljningen.

– Syftet har varit att bygga upp verksamheten, att få den att fungera och sedan slå sönder den, säger kammaråklagare Magnus Elving.

Men kommissarien och hans informatör har enligt åtalet gått över gränsen och använt sig av otillåten brottsprovokation för att främja egna och andras brott.

– Informatören har på kommissariens uppdrag, eller med hans goda minne, hittat potentiella köpare till narkotikan och sammanfört med försäljare, säger kammaråklagare Magnus Elving.

Båda åtalas även för att ha förmedlat knarkpengar, över 100000 kronor, till en person i Amsterdam, förrymd från svenskt fängelse, som sålt knarkpartiet. De har också förmedlat kontakter mellan den holländske leverantören och köpare i Sverige.

– Det är mycket allvarliga brott som de står åtalade för, säger Magnus Elving.

Stor vapenarsenal

Polisen har funnit att kommissarien innehaft ett femtontal olagliga vapen. Det rör sig om enhandsvapen, automatvapen, handgranater och sprängmedel som tagits i beslag av polisen.

Beslagen har inte dokumenterats utan kommissarien har själv tagit hand om dem. Han har sedan överlåtit flera vapen till informatören, som vidarebefordrats till kriminella, för att senare kunna gripa dem med olagliga vapen. Flera av dem är nu på drift.

I ett fall greps en person samma dag han tagit emot vapnet, åtalades och dömdes för grovt vapenbrott.

– Vi kommer i den delen att ta kontakt med Riksåklagaren, säger Magnus Elving. Det kan inte uteslutas att det kan bli en ny rättegång i det ärendet.

Rättegången i Eskilstuna inleds nästa fredag och beräknas pågå i två månader.

Samtidigt utreder överåklagare Peter Hertting i Umeå om någon av kommissariens överordnade sanktionerat det olagliga agerandet. Länskriminalens chef Leif Jennekvist är avförd från misstankar, men de kvarstår mot en av hans chefskollegor. Besked väntas i slutet av augusti.

Fakta/Polissamröre med kriminella

PO Lindström/TT