Titta - så är det på Titan

Foto: Första bilderna från Saturnus måne Titan visar inga paradisiska vyer. Men kan ge forskarna svar på många frågor.
NYHETER

Är vi ensamma i universum? Snart kanske vi har svaret på den frågan.

Efter sju års resa landade rymdsonden igår på Saturnus måne Titan.

Foto: Bild från Titans yta, med måttangivelser. De två stenliknande objekten i mitten är femton respektive fyra centimeter breda och ligger 85 centimeter från landaren Huygens. Ytan är mörkare än väntat och är en blandning av vatten-is och metan-is. Marken under objekten verkar ha utsatts för erosion.

Vid halvsextiden igår bröt jublet ut på ESA:s rymdkontroll i Darmstadt i Tyskland. I sju år hade de väntat på att rymdsonden ska nå sitt avlägsna mål i rymden.

Lyckad landning

Och i går var det äntligen dags att skåla i champagne. Den europeiska rymdsonden Huygens hade lyckats landa på Saturnus måne Titan.

På sin väg ned genom Titans atmosfär lämnade sonden signaler i två timmar och därefter data under två timmar när den landat på Saturnus-månens yta.

-Det här ger oss en möjlighet att klara ut om vi är ensamma i universum. Inte för att vi väntar oss att hitta liv på Titan, det är en ganska otrevlig plats, säger svensken Malcolm Fridlund, statsastronom på ESA, till TT.

Livets uppkomst

-Men en gång var Jorden också en otrevlig plats, men här uppstod liv, säger han.

-Vi kanske kan säga något om hur livet uppstod, det är en av de viktigaste frågorna för oss, fortsätter Fridlund.

Projektet, som kostat 20 miljarder kronor, drivs av den europeiska rymdorganisationen ESA i samarbete med amerikanska Nasa och den italienska rymdstyrelsen ASI.

Mira Micic