Han kan få livstid för sin kärlek

1 av 3 | Foto: Tillsammans igen. Charles Jenkins och hans fru Hitomi Soga var åtskilda under två år.
NYHETER

Iskallt, snö i luften och beckmörkt i skogsdungen. Klockan var halv tre på natten till den 5 januari 1965 och sergeant Charles Robert Jenkins, 24, leder sin patrull på fyra man på spaningsuppdrag nära den demilitariserade zon som skiljer Nord- och Sydkoreas gigantiska arméer åt.

Tystnaden bryts bara av nordsidans propagandahögtalare i Panmunjom tio kilometer bort som hyllar "arbetarnas revolution".

Men Charles Jenkins hör också något annat.

- Prassel och röster, säger han och beordrar sina tre mannar att vänta medan han själv kollar vad det är.

Han kommer aldrig tillbaka.

Tre veckor senare meddelar nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att sergeant Jenkins valt friheten i arbetarparadiset.

I den amerikanska arméns ögon blev han desertör i samma ögonblick som han uppslukades av mörkret.

Två kvinnor försvinner

Vårdbiträdet Hitomi Soga, 19, är med sin mamma Miyoshi, 46, och handlar mat i staden Mano på den lilla ön Sado utanför Japans västkust när de båda spårlöst försvinner. Den 12 augusti 1978 är en av årets hetaste dagar och när de sent på kvällen anmäls som saknade tar polisen först mycket lätt på saken.

Spaningarna är resultatslösa: ingen har sett dem.

Den 17 september 2002 besöker Japans premiärminister Junichiro Koizumi Pyongyang för toppmöte med Nordkoreas ledare Kim Jong Il.

En lista med tretton namn på saknade japaner som kidnappats av nordkoreanska agenter överlämnas. Åtta är döda, fem lever och bland dem är Hitomi Soga.

Gift med Jenkins

Återuppstånden från de döda, nu gift med amerikanske desertören Charles Jenkins och mamma till två tonårsdöttrar.

En knapp månad senare landar Hitomi och de andra fyra överlevarna - två par som kidnappats som unga älskande - i Tokyo för två veckors återförening med föräldrar, anhöriga och vänner som de inte sett på 24 år. Hela Japan fängslas av dramat. Och förfäras: de har alla förträngt sin japanska identitet. De är "programmerade" nordkoreaner och bär stolt Kim Il Sung-märken i sina kavajslag. Deras glädje är lågmäld och kontrollerad.

Vi får snart veta att de fem levt i samma bostadsområde och ibland varit arbetskamrater men bevarat hemligheten om sin bakgrund för alla. Inte ens till de egna barnen vågade de berätta sanningen.

Tolv timmar före hemresan till Pyongyang får de veta att de måste stanna kvar. Men den japanska regeringen lovar att försöka återförena dem med deras familjer.

I en intervju med japanska reportrar avvisar Charles Jenkins alla tankar på att åka till Japan.

- USA kommer att begära mig utlämnad och jag kan dömas till livstids fängelse i militärdomstol, säger han.

Familjen är splittrad.

Desertör - eller saknad

I den lilla staden Rich Square i North Carolina slår nyheten om Charles Jenkins ned, som en bomb. Här växte han upp och här bor hans anhöriga. Många är övertygade om hans oskuld. Kusinen James Hyman kämpade länge för att ändra hans status från desertör till saknad.

- Charles är också ett kidnappningsoffer, säger han.

Motiv för ett avhopp saknas. Jenkins tog värvning redan som 15-åring och var mycket stolt över sin uniform. Likt många andra under McCarthy-eran var han rabiat antikommunist.

Efter försvinnandet påstås överordnade ha hittat tre avskedsbrev som antydde avhoppet till andra sidan.

Breven försvann på ett märkligt sätt.

James Hyman har en annan invändning.

- De påstås ha undertecknats av Charles men under åren i armén kallade han sig för Robert eller "Super", som hans vänner kallade honom, säger han.

Gjorde filmer

Mycket lite är känt om vad Charles Jenkins och Hitomi Soga sysslade med i Pyongyang.

De första åren hördes han då och då i propaganda-högtalarna vid Panumnjom och uppmanade amerikanska soldater att komma över till Kim Il Sungs arbetarparadis.

Han medverkade också i några filmer där han spelar den amerikanske skurken Kelton som behandlar koreanerna som skit och våldtar deras kvinnor.

I mitten på 1970-talet blev han lärare i engelska på ett universitet och några år senare skrev Hitomi Soga in sig som en av hans elever.

- Vi var två ensamma själar som råkade mötas, har Jenkins sagt till en japansk tv-reporter.

De första misstankarna om att nordkoreanska agenter kidnappat japaner väcktes i januari 1988 sedan ett sydkoreanskt passagerarplan sprängts i bitar över Indiska Oceanen. I Kuwait greps den 26-åriga Kim Hyon Hui som fanns med på passagerarlistan som japanska Mayumi Hachiya. Gråtande erkände "jungfruterroristen" att hon i flera år fått lära sig att uppträda som japanska av en "miss Lee", en kvinna som sa sig ha blivit kidnappad och bortförd i en säck från Japan tio år tidigare.

Många tvivlade dock på att "miss Lee" existerade. Varför skulle Nordkorea kidnappa kvinnor i Japan när det redan fanns 7 000 japanskor som är gifta med koreaner?

Men det visade sig vara sant.

Spionage och sabotage

Nordkoreanska armén ville skapa specialförband av japaner och sydkoreaner för infiltration, sabotage och underrättelsetjänst i stor skala.

Vi vet också att Hitomi Soga inte var den mystiska "miss Lee". Men både hon och de andra kidnappade japanerna jobbade inom spionorganisationen. De levde priviligierat i exklusiva kvarter och deras barn utbildades på kollektivskolor förbehållna makteliten.

Dagen efter det att Hitomi Soga stoppats från att återvända till sin familj i Pyongyang tar hon bort Kim Il Sung-märket från sin jacka. Pappan har berättat att hennes mamma försvann samtidigt och hon förstår att de nordkoreanska agenterna hadw mördat henne. Hon återgår till sitt jobb inom vården, blir snabbt en ikon och hela Japan lider med henne.

På kvällen den 9 juli återförenas hon med sin make och döttrarna Mika, 21, och Belinda, 18, på flygplatsen i Jakarta, utom räckhåll för den amerikanska rättvisan.

Hon kastar sig i famnen på Jenkins och ger honom en lång het kyss. Den rörande kärleksscenen sänds i alla amerikanska tv-kanaler.

Till USA när han blir frisk

Fem dagar senare meddelar japanska läkare att Jenkins är i omedelbart behov av läkarvård och måste föras till Tokyo. Folkopinionen gör att USA tvingas lova att inte begära honom utlämnad så länge han han är sjuk.

Bush och Pentagon är åtminstone tillfälligt utmanövrerade.

Men hela sanningen om dramat dröjer tills också de andra kidnappade japanerna är tillbaka i hemlandet. Och det kan dröja.

1965 försvann amerikanske soldaten Charles Jenkins nära den nordkoreanska gränsen. I söndags kväll landade han med sin japanska fru Hitomi Soga i Tokyo. Deras märkliga kärlekshistoria började med att hon kidnappades av nordkoreanska agenter 1978. I två år har de varit åtskilda - eftersom USA hotar att gripa Jenkins som desertör.

Bo Gunnarsson