Sista filippinska soldaten lämnar Irak

NYHETER

Regeringen gav efter för kidnapparnas krav

Alla soldater från Filipinerna har nu dragit sig tillbaka från sin bas i Irak.

Det var kravet från de kidnappare som håller en filippinsk medborgare som gisslan och hotar att döda honom.

De sista 22 soldaterna lämnade på måndagen sin bas i Hillah, söder om Bagdad, och reste mot Kuwait varifrån de ska flyga hem.

Det finns fortfarande inga nyheter om Angelo de la Cruz, som kidnapparna hotat att döda om inte alla soldater lämnar landet innan juli månads slut, skriver brittiska BBC:s nätupplaga.

Den 51 man starka filippinska styrkans tillbakadragande har kritiserats av såväl den irakiska övergångsregeringen som Filipinernas allierade i kriget mot terrorismen, USA och Australien. De menar att detta uppmuntrar motståndsgrupperna till fler kidnappningar och ultimatum.

Fel signaler

– Vi respekterar Filipinernas beslut men det här kom som svar på kraven från terroristgäng, sade den irakiska utrikesministern Hoshar Zebari på en presskonferens, och tillade att det skickar ut ”fel signaler”.

Styrkans befälhavare, Jovito Palparan, anlände till Manila tidigare på måndagen, och sade till reportrar att han var glad att vara hemma. Han sade också att Filipinerna hade åstadkommit ”goda resultat” i Irak.

Allt som allt har Filipinerna haft några dussin soldater i Irak. Omkring 4 000 civila arbetar i landet, främst på amerikanska baser.

En anonym amerikansk myndighetskälla sade att USA nu ser över sin relation med Manila.

Gripande öde

Australiens premiärminister John Howard sade att det var tufft att kritisera en vän, men:

– Om man ger efter så kommer man inte förhindra att det händer igen.

Lastbilschauffören Angelo de la Cruz öde har gripit filippinarna. Han är 46-år gammal och far till åtta barn. När han kidnappades den 7 juli av en tidigare okänd islamistisk grupp, krävde dessa att de filippinska styrkorna skulle dras tillbaka en månad före det planerade datumet. Annars skulle de avrätta de la Cruz genom halshuggning.

På torsdagen förlängdes tidsfristen till slutet av juli.

I de la Cruz hemby var glädjen stor på måndagen, rapporterar AP.

– Jag är glad att soldaterna är på väg hem och jag hoppas att min bror kommer med dem, sade den kidnappades yngre bror Feliciano de la Cruz jr.

Tove Wennergren