Misstänkt flickmördare minns inte vad som hände

NYHETER

Kristianstad

Mannen som sitter häktad för mordet på Hörbyflickan Helén Nilsson säger nu att han inte minns vad som hände 1989. Tidigare har han helt nekat till brott, och därför uppfattar polisen att det skett en förändring.

– Han börjar väl inse att han inte kan sitta och neka till självklarheter, säger spaningsledare Per-Åke Åkesson till Dagens Nyheters nätupplaga.

Förundersökningsledaren, chefsåklagare Pär Andersson, bekräftar för TT att 52-åringen säger att han inte minns vad som hände för 15 år sedan. Men hans bedömning är att ingenting har förändrats i sak.

– Egentligen inte. Han förnekar fortfarande gärningen, säger Andersson.

Mannen förhördes senast i helgen och genomgår i dagarna en liten rättspsykiatrisk undersökning. Några nya förhör kommer inte att hållas med honom förrän mot slutet av veckan, berättar åklagaren.

Polisen väntar på nya analyssvar endera dagen som kan komma att bringa klarhet i utredningen. Pär Andersson bekräftar att det redan nu finns mer bevisning än DNA-överensstämmelsen.

– Det vore väl löjligt att tro att vi inte skulle ha mer än DNA-bevisningen. Men vad den andra bevisningen är tänker jag inte kommentera.

Åklagaren räknar inte med att kunna väcka åtal mot 52-åringen före augusti.

– Det är svårt att sia om den saken men kanske blir det åtal mot slutet av augusti, säger Andersson.

TT