Tullens beslag av rohypnol fördubblade

NYHETER

Ökad insmuggling av kriminella våldsdrogen

Tullens beslag av rohypnol har mer än fördubblats första halvåret i år jämfört med förra året, skriver Svenska Dagbladet.

I fjol tog tullen omhand 54 kilo rohypnol eller tabletter som innehåller samma substanser från januari till och med juni. I år är siffran 119 kilo.

Våldsbrott

Rohypnol har blivit allt vanligare i samband med våldsbrott i Sverige. Mijailo Mijailovic var påverkad når han mördade Anna Lind.

– Risken för fler grova våldsbrott är stor om inte polisen och rättsväsendet kan ta kontrollen över den illegala marknaden, säger Sten Levander, professor i rättspsykiatri vid Lunds universitet till Svenska Dagbladet.

Grova våldsbrott under inflytande av rohypnol har blivit så vanliga att polis och domstolar kraftigt skärpte sin syn på drogen i höstas.

Modiga och hänsynslösa

Enligt Sten Levander har rohypnol blivit en modedrog. Många kriminella tar den innan de begår brott och upplever att de blir modiga och hänsynslösa.

Rohypnol smugglas in i landet, främst från Baltikum, Ukraina eller Vitryssland. Där kan drogen ofta köpas helt lagligt.

Sammanlagt har tullen gjort 900 narkotikabeslag första halvåret i år. Även heroinbeslagen ökade kraftigt – från 2,7 kilo ifjol till 10,2 i år. Opiumbeslagen ökade också medan allt mindre amfetamin tagits omhand.

Kristian Lindquist