Monstervågornas existens bekräftad

NYHETER

Kan bli 25 över meter höga

Paris

Europeiska satelliter har nu bekräftat existensen av så kallade monstervågor - jättevågor höga som tiovåningshus som sedan länge skrämt sjöfarare. Det tillkännagav Europeiska rymdstyrelsen (ESA) på onsdagen.

Monstervågorna har sagts ligga bakom förlisningar av otal båtar, även stora containerfartyg och supertankers, under de två senaste årtiondena, men bevisning har saknats. Marinforskare har med utgångspunkt från statistiska modeller i stället hävdat att ett hav under normala omständigheter kan skapa jättevågor endast en gång per tusen år.

I jakt på bevis för monstervågor inledde ESA 2001 MaxWave-projektet och använde två av sina satelliter för att under tre veckor ta bilder av havsytan. De två satelliterna ERS-1 och ERS-2 skickade tillbaks 30 000 bilder på vilka forskarna kunde identifiera fler än tio jättevågor - som var och en mätte över 25 meter, meddelade ESA i ett pressmeddelande.

Vågorna var fler till antalet än någon någonsin kunnat förutse, sade Wolfgang Rosenthal, forskningsledare vid GKSS:s forskningsinstitut i tyska Geesthacht som hade att tolka bilderna.

- Nästa steg är att analysera om de kan prognosticeras, tillade Rosenthal.

Målet är att ta reda på om dessa katastrofartade fenomen orsakas av virvlar och strömmar eller när olika vädersystem kolliderar, samt att utröna i vilka havsregioner risken för monstervågor är som störst.

TT-AFP