Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 193 döda i gasexplosion i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

41 000 människor evakuerade

Evakuering på gång. Alla som bor inom fem kilometer från olycksplatsen har beordrats lämna sina hem.
Foto: REUTERS
Evakuering på gång. Alla som bor inom fem kilometer från olycksplatsen har beordrats lämna sina hem.

PEKING

Minst 193 människor har omkommit och hundratals förgiftats i en explosion i ett naturgasfält i sydvästra Kina enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Explosionen inträffade i tisdags på gasfältet Chuandongbei i Chongqing, men nådde de internationella medierna först på torsdagen.

Foto: REUTERS
Explosionen inträffade redan i tisdags på gasfältet Chuandongbei i Chongqing.

Olyckan inträffade när en hög koncentration av naturgas och svavelhaltig vätgas flödade ut ur en uppborrad naturgaskälla. Gaspelaren höjde sig över 30 meter från markytan och var enligt Nya Kina ett ”extremt våldsamt” spektakel. Det stank av ”ruttna ägg” på olycksplatsen där räddningsarbetare bar i väg förolyckade människor.

Tiotusentals evakuerade

Myndigheterna har evakuerat 41 000 människor, de flesta bönder, från området där explosionen inträffade, sade en representant för gasbolaget China National Petroleum Corp, moderbolag till Petro China. Alla som bor inom fem kilometer från olycksplatsen har beordrats lämna sina hem.

På det största sjukhuset i trakten vårdades mellan 200 och 300 människor med förgiftningssymptom eller brännskador, sade en sjukhusadministratör på telefon till AFP.

– Det är bönder och gruvarbetare, gamla och unga, män och kvinnor, en del har dött efter att ha anlänt hit, sade han och tillade att även andra sjukhus tagit emot skadade, och att det sammanlagt torde röra sig om upp till 500 skadade.

I augusti började Petro China bygga en rörledning för att kunna transportera naturgas från Chongqing till centrala Kina.

Bristfällig säkerhet

Enligt Nya Kina är situationen ''under kontroll'' och orsaken till explosionen utreds. De lokala myndigheterna befarar dock att dödssiffran ska fortsätta att stiga.

Olyckor är ett stort problem på kinesiska arbetsplatser eftersom säkerhetsåtgärderna är bristfälliga. Under de första nio månaderna 2003 dog 13 282 människor i gruvor och fabriker, vilket är ungefär en tiondel fler än under motsvarande period förra året.

TT-Reuters

Publicerad:
Publicerad: