En öl - rena hälsokuren

Forskare: Drick två stora glas varje dag

Äntligen en positiv nyhet för alla som gillar öl.

Finska forskare har kommit fram till att det hälsosamt - betydligt hälsosammare än vin.

Forskare Silja Home säger i tidningen Ilta-Sanomat att öl innehåller många vitaminer och näringsämnen som är viktiga för den allmänna hälsan. De vitaminerna finns varken i vin eller starksprit.

Öl förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, benskörhet, demens, alzheimer och vuxendiabetes. Ölet håller också blodtrycket i schack.

Enligt Silja Home räcker två stora öl (45-50 cl) för att fylla hälften av människans dagliga behov av B-vitamin.

Bra för vegetarian

Särskilt för vegetarianer är det viktigt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer och då kan en kombination av öl och vitaminpiller vara lämpligt, föreslår den finska forskaren.

Aftonbladets ölexpert Göran Winbergh är inte alls förvånad över att öl är nyttigt - han är mer förvånad över att finnarna kommit på det här nu.

- Det har varit känt i 50 år att öl innehåller både mineraler, spårämnen och alla vitaminer utom C-vitaminet, säger han.

- En amerikansk näringsprofessor sa en gång att ska man ta med sig en dryck till en öde ö för att klara sig så länge som möjligt så är öl det självklara valet.

Gå ner i vikt

För den som önskar gå ner i vikt rekommenderar Göran Winbergh boken "Banta med öl".

- Mättnadskänslan kommer snabbt och man får i sig få kalorier, säger han.

Forskaren Silja Home påpekar dock att det räcker med tre stora öl för män medan kvinnor inte bör dricka mer än två i taget. Dricker man mer ökar riskerna snabbt för att drabbas av problem med hjärtat.

Monica Ahlroth

Publisert: