En öl - rena hälsokuren

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare: Drick två stora glas varje dag

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång
SKUMMANDE MEDICIN En finsk forskare menar att ett par glas öl per dag kan motverka en rad sjukdomar. Luleåtjejerna Maria Pettersson, 19, Jessica Sandberg, 23, Anna Landin, 23, och Sofia Johansson, 23, på restaurang Carmen i Stockholm lät sig dock inte imponeras. "Det struntar väl jag i om det är nyttigt eller ej", var Sofias spontana reaktion.

Äntligen en positiv nyhet för alla som gillar öl.

Finska forskare har kommit fram till att det hälsosamt - betydligt hälsosammare än vin.

Forskare Silja Home säger i tidningen Ilta-Sanomat att öl innehåller många vitaminer och näringsämnen som är viktiga för den allmänna hälsan. De vitaminerna finns varken i vin eller starksprit.

Öl förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, benskörhet, demens, alzheimer och vuxendiabetes. Ölet håller också blodtrycket i schack.

Enligt Silja Home räcker två stora öl (45-50 cl) för att fylla hälften av människans dagliga behov av B-vitamin.

Bra för vegetarian

Särskilt för vegetarianer är det viktigt att få i sig tillräckligt med B-vitaminer och då kan en kombination av öl och vitaminpiller vara lämpligt, föreslår den finska forskaren.

Aftonbladets ölexpert Göran Winbergh är inte alls förvånad över att öl är nyttigt - han är mer förvånad över att finnarna kommit på det här nu.

- Det har varit känt i 50 år att öl innehåller både mineraler, spårämnen och alla vitaminer utom C-vitaminet, säger han.

- En amerikansk näringsprofessor sa en gång att ska man ta med sig en dryck till en öde ö för att klara sig så länge som möjligt så är öl det självklara valet.

Gå ner i vikt

För den som önskar gå ner i vikt rekommenderar Göran Winbergh boken "Banta med öl".

- Mättnadskänslan kommer snabbt och man får i sig få kalorier, säger han.

Forskaren Silja Home påpekar dock att det räcker med tre stora öl för män medan kvinnor inte bör dricka mer än två i taget. Dricker man mer ökar riskerna snabbt för att drabbas av problem med hjärtat.

Monica Ahlroth

Publicerad: