Identifiering kan ta månader

NYHETER

”Alla kroppar kommer att undersökas”

Phuket

- Alla kroppar kommer att undersökas.

Det lovade Stig Edqvist, chef för den svenska id-kommissionen i Thailand, på lördagen.

Stig Edqvists löfte handlade om de döda som nu påträffas i det katastrofdrabbade södra Thailand, och löftet levererades sedan många luftat oro för att epidemirisken och det stora antalet döda riskerar att tvinga fram masskremeringar eller massgravar.

- Vi vet att det handlar om väldigt, väldigt många kroppar, sade Edqvist men hävdade att erfarenheter från Bali visar att det är genomförbart.

Id-kommissionen, som består av åtta personer, är sedan lördagen aktiv del av DVI, identifiering av katastrofoffer (Distaster Victim Identification), en internationell insats som leds av Thailand.

En avgörande del av DVI:s arbete, som stöds till stor del av Australien, handlar i dagsläget om att samla in uppgifter om saknade.

- Vi kommer att koncentrera oss på tänder och DNA, men också kännetecken som tatueringar och liknande, förklarade Edqvist på en presskonferens på det hotell utanför Phuket där svenska ambassaden har sitt kriskonsulat.

Även information från lokal polis om försvunna kommer att göras tillgänglig för DVI.

Tre platser

Under tiden ska hemländerna börja samla in DNA-prov från nära anhöriga. Resultaten från dessa prover görs tillgängliga för DVI i Thailand, där man gör jämförelser och fastställer identitet.

- Det kan uppstå problem där hela familjer har omkommit, sade Edqvist.

Men även i sådana fall tror han att det går att lyckas.

- Vi har erfarenhet från arbetet med DC3:an, sade han.

Eftersom den olyckan låg femtio år tillbaka i tiden fick man inte tag i DNA-prov från den närmaste familjen, men vidgade cirkeln och lyckades därmed fastställa identiteter.

Den del av DVI som gör jämförelserna kommer enligt Edqvist att växa vartefter uppgifter kommer in från de tre platser dit alla kroppar nu förs: Phuket, Krabi och Phang Nga. Offren från Phi Phi förs till Krabi, medan de som återfinns nära Khao Lak förs till Phang Nga.

Alla undersöks

DNA-prov ska alltså tas från alla avlidna, och ingen åtskillnad görs mellan thailändska offer och västerländska.

Epidemirisken gör att den första fasen - som består i att undersöka kroppar och placera dem i kylanläggningar - brådskar, poängterade Edqvist. Han tror inte att det kommer att ta så lång tid och jämför med Bali, där det tog två veckor. Men på Bali var de drygt 200 dödsoffren söndersprängda, vilket försvårade arbetet avsevärt.

De döda ska förvaras i kylanläggningar, som är på väg till Thailand, tills deras identitet fastställts.

Men identifieringen kan ta lång tid; på Bali tog det fem månader innan den var slutförd.

DVI står inför en enorm och otäck uppgift, och den svenska gruppen väntar redan förstärkning av ytterligare några experter.

- Det beror helt enkelt på att de som är ute och arbetar måste få rast efter ett par dagar, sade Edqvist.

I Thailand har hittills 58 avlidna svenskar identifierats och på Sri Lanka en.

Brittis Edman/TT