Thailands chefsmeteorolog omplacerad

NYHETER

Bangkok

Thailands chefsmeteorolog omplacerades på tisdagen. Han har kritiserats för att han inte utfärdade någon tsunamivarning efter jordbävningen natten till annandag jul.

- Regeringen har beslutat att överföra generaldirektören för meteorologiska avdelningen till premiärministerns kansli, meddelade regeringens talesman Jakrapob Penkair.

Chefsmeteorologen Suparerk Tansriratanawong ska nu arbeta med att upprätta ett varningssystem för naturkatastrofer, sade talesmannen.

Premiärminister Thaksin Shinawatra sade i radio i lördags att regeringen ska upprätta en kommission som ska undersöka varför ingen tsunamivarning utfärdades.

Suparerk sade till journalister dagen efter tsunamikatastrofen att Thailand inte haft någon tsunami på över 300 år. Därför hade hans meteorologiska institution funnit att det inte fanns någon anledning att vänta sig någon den här gången heller.

Institutionen har 900 anställda, varav bara fyra jordbävningsexperter.

Till en början rapporterade seismologiska institut runtom i världen jordbävningen som betydligt svagare än 9 på Richterskalan, som den till slut uppmättes till.

Den engelskspråkiga thailändska tidningen The Nation citerade i förra veckan en anonym anställd i Suparerks institution som sade att anledningen till att ingen tsunamivarning utfärdades var oro för att turistindustrin skulle störas i onödan.

Inget asiatiskt land utfärdade någon varning.

Mer om Asienkatastrofen

TT-Reuters