Bibliotekarien misstänkt för miljonstölder

NYHETER

Den 48-årige akademikern har levt ett dubbelliv.

På jobbet en akademiker och tjänsteman med stora kunskaper om antika böcker.

Men på fritiden levde han flott - och misstänks ha finansierat lyxlivet genom att stjäla och sälja bokrariteter för flera miljoner kronor.

Foto: KARL ISAKSSON/SVENSKA AKADEMIEN
På bilden från ett möte i Nobelbiblioteket syns 48-åringen (längst till höger) tillsammans med Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl.

Den 48-årige mannen hade fram till nyligen en chefsbefattning på KB, Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Han klär sig mycket elegant, alltid i märkeskläder och slips.

En kollega säger:

-Det där väckte ju en del reaktioner. I vårt yrke ska man ju helst vara illa klädd och absolut inte bära slips och snygga kavajer.

Krogbesök och resor

En vän berättar att 48-åringen lever på ganska stor fot.

- Han har varit ute en hel del på nätterna på krogar och restauranger. Och reser en hel del i Frankrike, Tyskland och England.

Den 48-årige mannen misstänks för att ha stulit böcker från sin arbetsplats sedan 1995 och har erkänt en del av anklagelserna.

- Det finns misstankar om att han använt en del av inkomsterna till köpet av lägenheten, säger Lars-Erik Eriksson som utreder stölderna.

En kollega berättar att han sökt på nätet efter de böcker som mannen misstänks ha stulit från Kungliga Biblioteket.

- Jag hittade faktiskt en bok som säljaren skulle ha mer än 70000 kronor för. Det var på ett tyskt antikvariats hemsida.

I USA är priserna högre. Det finns uppgifter om att mannen stulit böcker som varit värda hundratusentals kronor - för en enda volym.

Jobbade i Nobelbiblioteket

Han är också polisanmäld för att ha stulit böcker från Svenska Akademien för flera hundratusen kronor. För ett par år sedan fick mannen ett uppdrag av Svenska Akademien. Han hade då tillgång till Nobelbibliotekets samlingar i Börshuset i Gamla stan.

Via e-post kommenterar akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl mannens misstänkta stölder.

- Det vore naturligtvis tråkigt om det visar sig att han kombinerade uppdraget med mindre hedervärda operationer i bibliotekets samlingar, men jag vill avstå från att kommentera omständigheterna kring bokförlusterna tills hans sak har prövats i domstol, skriver Horace Engdahl.

Det fyrtiotal böcker som försvunnit från Svenska Akademien är vetenskapliga verk från mitten av 1600-talet.

Mannen har en lång akademisk bakgrund. Han har bland annat studerat juridik och suttit i domstol.

Innan han anställdes på KB ansökte han om en professur i ett av sina ämnen - men jobbet gick till en annan. Det utlöste en akademisk strid.

Levde dubbelliv

Han levde under flera år ett dubbelliv med bostäder på två orter. Nyligen köpte han bostadsrätten i centrala Stockholm.

Det var först på senare tid stölderna upptäcktes på KB. I höstas avslöjades mannen av sina egna kollegor som gillrat en fälla.

Mannen häktades i början av november av Stockholms tingsrätt. Han släpptes i fredags, efter en månad i Kronobergshäktet.

Bara några dagar tidigare hade han fått en underrättelse från KB om att han skulle få sparken.

Samma vecka lämnade också hustrun in skilsmässoansökan till tingsrätten.

Mannen har advokat Jan Bernhammar som försvarare.

-Jag har haft kontakt med honom sedan han släpptes i fredags. Jag kan inte säga något mer eftersom läget är såpass oklart, säger Jan Bernhammar.

Richard Aschberg, Leif Kasvi