Dubbla utredningar efter självmord i häktet

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG

Två utredningar ska nu granska varför en 19-årig man kunde begå självmord på häktet, mindre ett dygn efter det att han dömts för att ha dödat sin jämnåriga flickvän.

Den tragiska händelsen i lördags morse på häktet i Göteborg blir föremål för dubbla utredningar, dels en polisutredning, dels en internutredning.

- Vi måste se över på vilket sätt våra rutiner eventuellt kan ha fallerat. Men som det ser ut nu så har vi följt de föreskrifter vi har att arbeta efter och jag kan spontant inte se hur vi skulle ha kunnat agera annorlunda, säger Alf Andersson, jourhavande kriminalvårdschef för häktet i Göteborg, till TT.

I ett svartsjukeraseri ströp 19-åringen natten mellan den 18 och 19 januari sin flickvän sedan fem månader tillbaka. Han erkände men sade i förhören att han inte begrep hur det kunde ske, hur han tagit stryptag och hon fallit baklänges.

Han slog själv larmnumret.

Lättare störning

19-åringen fick gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning, som visade en störning men inte så allvarlig att den föranledde sluten rättspsykiatrisk vård.

Domen på åtta års fängelse för dråp avkunnades i fredags. Tre kvarts dygn senare var 19-åringen död.

Klockan 4.02 på lördagsmorgonen hittades han hängande livlös med en egenknuten snara om halsen. Upplivningsförsöken misslyckades.

- En maximal tillsyn med hundraprocentig övervakning hela tiden hade förhindrat det här, men är risken så stor då ska man inte vara på ett häkte. Då är man vårdintygsmässig och ska finnas på en psykiatrisk mottagning, säger Alf Andersson.

Kollades varje kvart

Personalen på häktet gjorde bedömningen att det fanns en självmordsrisk, men inte så akut att det behövdes vårdintyg.

Således beslöts om tillsyn var 15:e minut, en tidsgräns som också polisen använder vid behov. Den innebär att personalen går ronder, tittar genom en tittlucka i dörren och noterar tiden. Ser man något anmärkningsvärt går man in.

- Vid sista tillsynen, klockan 3.45, var han lugn och låg och tittade på tv, säger Alf Andersson.

Men han hade fått lugnade medel på kvällen före och uppenbarligen rivit delar av en filt i strimlor som han sedan knöt till en snara. Han fäste den i stång som persiennerna justeras med och hängde sig.

Alf Andersson säger att hållbarheten i häktets filtar är en av de frågor som nu ska utredas.

Göran Sjögren/TT

Publicerad: