Säpo-räd mot nazister

NYHETER

Kända ledare i förhör - misstänks försöka bygga upp armé

I en razzia över hela Sverige slog Säpo och nationella insatsstyrkan till mot de nazistiska organisationerna NSF och SMR.

Säpo misstänker att nazisterna försöker bygga upp privata arméer.

Under lång tid har Säpo avlyssnat ledarnas telefonsamtal.

Foto: tränar för raskrig Unga nazister tränar vapenteknik och självförsvar på hemliga läger i skogen. Säpo misstänker att nazisterna försöker bygga upp privata arméer.

Razzian tidigt i går morse är ett av de största tillslagen mot den svenska extremhögern i modern tid. Justitiedepartementet informerades efteråt om resultatet.

Den specialutbildade nationella insatsstyrkan deltog i operationen. Husrannsakningar gjordes i Stockholm, Karlskrona, Örebro, Trollhättan och västgötska Skelycke.

- Ett antal personer som är ledande inom NSF och SMR har hämtats till förhör. De är misstänkta för olovlig kårverksamhet, säger Torbjörn Ekblom, chef för Säpos författningsskyddsrotel.

Enligt flera oberoende källor gäller misstankarna fem medlemmar i Nationalsocialistisk Front (NSF) och två i Svenska Motståndsrörelsen (SMR). Bland dem finns ledarna Klas Lund, 35, och Anders Ärleskog, 27.

Bostäder genomsökta

De flesta av männen förhördes i går, samtliga fick sina bostäder genomsökta. Nazisternas datorer, telefonböcker och mobiltelefoner beslagtogs. Material som kan ge Säpo en unik inblick i organisationernas uppbyggnad och medlemsantal.

- Tiden är mogen för det här. För första gången ska vi pröva lagen om olovlig kårverksamhet, säger en Säpokälla till Aftonbladet.

Brottet innebär att man bildar, stödjer eller deltar i en sammanslutning som "lätt kan utvecklas" till en paramilitär trupp eller olaglig polisstyrka.

Bevisningen grundar sig bland annat på telefonavlyssning och spaning. Säpo har avlyssnat både mobiltelefoner och fasta abonnemang som tillhör nazisterna.

Dömd för dråp

Den dråpdömde Klas Lund greps vid tillslaget i Skelycke utanför Skara, där han bor sedan i våras.

- I hans hus hittades en pistol. Han är anhållen som misstänkt för grovt vapenbrott, säger åklagaren Agneta Hilding Qvarnström.

Gården i Skelycke har enligt Säpo blivit en samlingsplats för nazister. Medlemmar i Norska motståndsrörelsen, som tidigare hette Boot Boys, har varit där på besök. Klas Lund ska också ha besökt männen i Norge.

- De norska nazisterna är få, men mycket våldsamma och farliga, säger Säpokällan.

Tillslag mot tryckeri

Säpo slog enligt uppgift även till mot SMR:s tryckeri i Storvreta utanför Uppsala. Här har större delen av de svenska nazisternas trycksaker producerats det senaste året.

Klas Lund fick i går sitta kvar hos polisen. De andra nazisterna släpptes efter förhör. En av dem, NSF-ledaren Anders Ärleskog, är kritisk mot Säpo:

- Vi bedriver inte någon kårverksamhet eller någon militärliknande upprustning i partiets regi. Vi är en politisk organisation som arbetar helt öppet. Säpos enda syfte med att gripa så många personer i ledande poster är att samla information, säger Anders Ärleskog till Aftonbladet.

Andreas Harne, Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM