Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Dansk toppolitiker misstänks för pedofili

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-19

Statsministern: "Detta är en skakande nyhet"

Den danske folketingsledamoten Flemming Oppfeldt misstänks för pedofilbrott.

Han tros ha förgripig sig på en minderårig pojke.

– Hans immunitet kommer att hävas så snart som möjligt, sade folketingets talman Christian Mejdahl på tisdagen.

Oppfeldt, som betecknas som ett av regeringspartiet Venstres mera kända namn, misstänks för att ha förgripit sig på en minderårig pojke.

Han kan bara gripas och förhöras om hans immunitet hävs.

Misstanken gäller brott mot den danska brottsbalkens paragraf 222 som gäller ”annat könsligt umgänge än samlag med en person av samma kön (som är) under 15 år”, förklarade Mejdahl under ett hastigt inkallat pressmöte på tisdagsförmiddagen.

Mejdahl ville inte uttala sig mera om fallet, men sade sig hoppas att immuniteten skulle kunna hävas redan under tisdagseftermiddagen.

Ledamot i flera utskott

Oppfeldt valdes in i folketinget år 2000. Han är ledamot av en rad utskott och har också en post i Nordiska rådet.

Före folketingskarriären vikarierade Oppfeldt bland annat som borgmästare i Farum samtidigt som den ordinarie borgmästaren, den beryktade Peter Brixtofte, var skatteminister 1992–93.

Mellan 1997 och 2001 var Oppfeldt ordförande för skol- och fritidshemsutskottet i Farum.

Polisen uppger att man trots att immuniteten inte hävts har inlett en förundersökning mot Oppfeldt. Polisen har också, med Oppfeldts samtycke, gjort beslag på dennes kontor.

"Skakande nyhet"

Nyheten om Oppfeldt överskuggade helt statsministerns ordinarie tisdagspressmöte. Fogh Rasmussen förklarade att han var skakad, men nöjd att Oppfeldt med omedelbar verkan lämnat Venstres folketingsgrupp.

– Detta är en skakande nyhet. Jag kan inte nog kraftigt ta avstånd från den sortens handlingar som det rör sig om här, sade statsministern.

Han fick också många frågor om det faktum att Venstre fått göra sig av med tre folketingsledamöter på senare år för att de på olika sätt varit misstänkta för brott.

Han betecknade detta som ”djupt beklagligt” men sade sig inte se någon anledning att ändra på hur partiorganisationerna ute i landet rekryterar politiker till folketingsvalen.

TT

ANNONS