Massi Fritz slår tillbaka: Finns inga bevis

avHelena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Advokatsamfundet tilldelade Elisabeth Massi Fritz en varning och högsta möjliga straffavgift.

Kritiken mot advokaten, som avslöjades i Aftonbladet/Viafrees granskande program ”200 sekunder”, kallar hon själv för ”en häxjakt”.

– Jag är otroligt besviken på alla de som har så mycket hat och avundsjuka, skriver Massi Fritz på Instagram.

Hon är en av Sveriges mest kända advokater och har gjort sig känd som brottsoffrens stöttepelare. Men Elisabeth Massi Fritz har också kritiserats för saltade räkningar och för att ha trakasserat sina anställda, vilket avslöjades i Aftonbladet/Viafrees granskande program ”200 sekunder”.

I februari vittnade ett stort antal antal tidigare anställda om hur hon drev sin byrå med järnhand.

– Det är absolut den värsta arbetsgivaren, det var ren och skär ångest, varje dag, berättade en av de 16 tidigare anställda ”200 sekunder” talade med.

– Man hade alltid ont i magen när man gick till jobbet, berättade en annan.

Uppmanat att ta mer betalt

Tolv av de tidigare kollegorna vittnade också om hur hon uppmanat dem att ta mer betalt, att debitera för fler timmar.

Även domstolen gav Massi Fritz bakläxa för var fjärde kostnadsräkning, rätten menade att hennes räkningar var orimligt höga.

Foto: Christian Johansson
Elisabeth Massi Fritz.

Med anledning av granskningen beslutade Advokatsamfundet att inleda ett så kallat disciplinärende mot Massi Fritz. Under måndagen hördes hon under ett sammanträde i samfundets lokaler och på eftermiddagen meddelade Advokatsamfundet att de tilldelar Elisabeth Massi Fritz en varning, och att hon ska betala 50 000 kronor i straffavgift, den högsta möjliga som samfundet kan utdela.

Anne Ramberg ville utesluta Massi Fritz

Fyra av disciplinnämndens elva ledamöter, och generalsekreteraren Anne Ramberg, ville att Massi Fritz skulle uteslutas ur Advokatsamfundet.

Hon får också betala kostnaderna för sitt eget försvar, en kostnad på 218 000 kronor. I går hänvisade Elisabeth Massi Fritz till sitt ombud, advokaten Monique Wadsted.

– Vi vet ännu inte skälen till beslutet, säger Monique Wadsted.

Senare skrev Massi Fritz ett inlägg på Instagram:

”Jag har inte fått en motivering till beslutet och kan därför inte säga mer just nu annat än att det inte fanns några som helst bevis för de grova anklagelserna om överdebitering. Jag har lämnat in tusentals med sidor på fakturor mm för många år och underlaget styrker mitt påstående”.

Efter varningen – tar en paus

Hon beskriver också kritiken mot henne som ”grova och felaktiga påståenden” och kallar granskningen för ”en häxjakt”.

”Det är dags att kvinnor stöttar varandra istället för att trycka ner andra kvinnor. Jag är otroligt besviken på de som har som mycket hat och avundsjuka”, skriver hon.

Efter beslutet tar Elisabeth Massi Fritz en paus från kontoret i några dagar.

”Mitt engagemang och kall för utsatta brottsoffer fortsätter som vanligt. Först behöver jag några dagar för att vila och ta hand om mig själv. För första gången i mitt liv är jag borta från jobbet pga att jag känner mig dålig”, skriver hon på Instagram.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM