Tortyrmordet i Mijas

Boende i skräck efter tortyrmordet

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

MIJAS. Tre personer har gripits för tortyrmordet på en svensk i Spanien.

Dådet har försatt boende i turistidyllen i skräck.

– Vi är alla väldigt oroliga och vill inte ta några risker, säger grannen Maria till Aftonbladet.

Det lilla området i Mijas mellan Malaga och Marbella på den spanska sydkusten heter Puebla Tranquila, vilket kan översättas till ”den lugna staden". Här njuter spanjorer och nordeuropéer av sensommaren på sina balkonger. Att två svenskar i fredags torterats och en av dem skjutits till döds i huset uppe på kullen ser man inga spår av. Polisens avspärrningar är borta och ingen ses under söndagseftermiddagen öppna porten till villan, där två bilar står parkerade utanför.

– Det var annorlunda i  går, säger en granne.

– Då stod det 21 polisbilar på rad där utanför. Hela vägen var full av bilar och utredare som gick in och ut ur huset.

”Vill inte ta några risker”

Mannen vill vara anonym – precis som alla andra i området som Aftonbladet pratar med. Tre svenska män greps på lördagsmorgonen för dådet. Men det lilla lugna samhället är skakat och ingen vill synas med namn och bild i media efter det som hänt.

– Det är en så fruktansvärd sak, och så ovanligt här att vi inte vill ta några risker, säger Maria, som är ute med sin hund på söndagskvällen.

Maria, som bara går med på att vi fotograferar hennes skugga, har bott i området i Mijas i nio år och beskriver grannarna som övre medelklass från Spanien och andra länder – främst England. De flesta bor här bara en del av året.

– Vi är väldigt oroliga, alla här. Det här är ett så lugnt och fridfullt område. Vi har bara haft några små inbrott tidigare, inget annat.

”Ett lugnt samhälle – och plötsligt sker det här”

Enligt Maria har inbrotten gjort att man blivit mer vaksam på aktivitet på gatan. På så sätt fick de också reda på att polisen hade huset på kullen under uppsikt redan i våras.

– Vi har sett polis här på gatan som stått och spanat mot det huset, så någonting har uppenbarligen varit på gång. De kanske utredde någon, säger Maria.

Hon tror att detta var för omkring fyra månader sedan.

– Min granne såg en person bara sitta i sin bil under flera timmar och gick dit för att säga åt personen att åka härifrån, annars skulle han ringa polisen. Då visade det sig att personen var polis och att de spanade på huset på kullen, säger hon.

En man i ett av grannhusen kommer ut och säger att polisen bett honom se till att inga bilder tas på brottsplatsen. Han tror att de som befunnit sig där i fredags bara varit där tillfälligt eftersom han inte sett någon i området. På frågan om hur han själv känner sig tar han sig bara för hjärtat och visar hur det slår extra hårt. Enligt spansk media kan brottet vara drogrelaterat och en av grannarna säger att de befinner sig mitt på en transportsträcka för droger in i Europa. Mannen håller inte med.

– Vi är bara ett lugnt litet samhälle mellan bergen och havet. Här händer verkligen ingenting – och så plötsligt detta. Det är helt otroligt, säger han.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk man tortyrmördad i Spanien – tre svenskar gripna

ÄMNEN I ARTIKELN

Tortyrmordet i Mijas

Costa del Sol

Våldsbrott

Spanien