Förundersökning om barnadråp i Österåker läggs ned

1 av 4 | Foto: Robin Lorentz-Allard

avEbba Thornéus

NYHETER

I maj i hittades ett dött spädbarn i en väska i Åkersberga i Österåkers kommun.

Inledningsvis misstänktes en kvinna för brott men under tisdagen meddelade åklagaren att förundersökningen om misstänkt barnadråp lagts ner.

– Omfattande tekniska undersökningar har gjorts men det går inte utifrån dem att varken fastställa dödsorsak, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist.

Det var i maj i år som polisen kallades till ett villaområde i Österåker norr om Stockholm, i samband med att ett dött spädbarn hittats under en vårstädning.

Kriminalteknikerna uppskattade att kroppen legat där under lång tid, enligt källor till Aftonbladet.

Strax efteråt greps och anhölls en kvinna på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt barnadråp – en rubricering som används då en kvinna dödar sitt barn vid födseln.

I samband med utredningsarbetet hävdes anhållandet av kvinnan, som släpptes på fri fot, trots att misstankarna mot henne kvarstod.

Under tisdagen kom beskedet att förundersökningen gällande misstänkt barnadråp lagts ned.

Anledningen är att dödsorsaken inte går att fastställa.

– Omfattande tekniska undersökningar har gjorts men det går inte utifrån dem att varken fastställa dödsorsak, huruvida barnet var dödfött eller inte eller när dödsfallet ska ha skett. Det bedöms därför inte möjligt att lagföra någon för varken uppsåtligt dödande eller vållande till annans död, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist på Norrorts åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.

Vidare säger han att gällande de andra rubriceringar som kunde vara aktuella i ärendet, till exempel brott mot griftefriden, så går det inte att visa att ett sådant brott inte är preskriberat.

Dagens tre rubriker 4 september 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM