Så mycket får du i böter – när du pratar i telefon bakom ratten

Foto: Martina Holmberg / TT
1 500 kronor kan den som rattsurfar få betala i böter. Arkivbild.

avMiriam Bratt

NYHETER

Bilister som pratar i telefon, skickar sms eller rattsurfar gör sig skyldiga till ett brott sedan den 1 februari i år.

Nu kan den som bryter mot lagen bli bötfälld direkt vid vägkanten.

– För mig är det ingen tvekan om att det är väldigt farligt att använda en mobil när man kör, oavsett om man pratar eller sms:ar. Böterna bör höjas ordentligt, säger Andreas Herrman från Ystadpolisen till Ystads allehanda.

I drygt ett halvår har det varit förbjudet att surfa, smsa och prata i telefon för den som kör bil – och nu får polisen rätt att bötfälla mobilpratande bilförare direkt vid vägkanten.

– Det är bra att vi slipper gå omvägen via åklagare och kan bötfälla direkt, säger Andreas Herrman, förundersökningsledare vid Ystadpolisen, till Ystads allehanda.

Bötessumman för de som bryter mot lagen ligger på 1 500 kronor och det är från 1 oktober poliser har rätt att skriva ut böter direkt.

Ny lag sedan 1 februari

Innan den nya lagen började gälla den 1 februari i år var det bara förbjudet med de mobilrelaterade aktiviteterna om användandet kunde anses påverka körningen negativt.

Men den nya lagen tycks inte ha påverkat svenska bilister allt för mycket. Bara de första fyra månaderna åtalades 350 personer för att ha brutit mot lagen.

Polisen: Vill ha högre böter

Enligt polisen Andreas Herrman borde boten vara högre för att verkligen avskräcka de bilister som har svårt att hålla fingrarna från luren. Något som syns i många andra europeiska länder där bötessummorna är högre och kontrollerna tätare.

– Jag tycker att böterna borde vara betydligt högre. De böter som nu ges är samma som om man kör tio kilometer för fort. Att prata i mobil när man kör är farligt och borde bestraffas hårdare, säger Andreas Herrman till lokaltidningen.

Enligt Transportstyrelsens senaste rapport är drygt 100 trafikolyckor om året sådana där en mobiltelefon varit inblandad.

ARTIKELN HANDLAR OM