Källa i regeringskansliet: Därför angrips vi av Kina

Hotellbråket kring en kinesisk familj på besök Stockholm har växt till oanade proportioner.

En källa i regeringskansliet uppger för Aftonbladet att det av allt att döma finns ett särskilt skäl till turbulensen:

– Vi anar starkt att detta har att göra med att vi fortsätter kräva att Gui Minhai ska friges.

Inom loppet av några dagar har kinesiska ambassaden i Stockholm hunnit utfärda en resevarning till kinesiska turister i Sverige - och lägga ut ett skarpt meddelande på sin hemsida där man anklagar Sverige för polisbrutalitet.

Bakgrunden är en incident där en polispatrull ingrep mot en kinesisk familj efter bråk på ett hotell i centrala Stockholm.

En källa i svenska regeringskansliet, som givet frågans känslighet inte kan citeras med namn, uppger för Aftonbladet att man uppfattar uppståndelsen kring händelsen som underblåst av statliga aktörer i Kina.

”Man stör sig”

Källan uppger att man direkt kopplar händelsen till de svenska ansträngningarna med att få den svenska bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frisläppt.

– Det finns saker som talar för att hela den här frågan, på vilket sätt den har förstorats, har att göra med någon underliggande faktor och det handlar ju om, tror vi, att man stör sig på att vi fortsätter kräva att Gui Minhai ska friges, säger källan i regeringskansliet.

Samtidigt som resevarningen utfärdades har en mängd filmklipp och artiklar spridits i kinesisk statskontrollerad media och på kinesiska sociala medier - där Sverige utmålas som riskabelt och brutalt.

– Den här händelsen är ju en polissak som får utredas, vad som har hänt och vem som har gjort vad. Men på det sätt som den här händelsen används i sociala medier... det finns tecken på att det är något mer än bara det här som gör att man trummar på så här ordenligt.

”Det är ju nonsens”

Källan menar att det framför allt är resevarningen som fått personer i statsförvaltningen att höja på ögonbrynen.

– Man pratar om att det skulle vara osäkert för kinesiska turister i Sverige. Det är ju nonsens. Sverige är ett tryggt land och vi har massvis med kinesiska turister som älskar att komma till Sverige. Det här är ett försök att skrämma bort turisterna. Vi tror att hela frågan, och på vilket sätt det har hanterats, har att göra med att Sverige har stått upp för mänskliga rättigheter, men också för att vi har stått upp för Gui Minhai, säger källan i regeringskansliet.

Den svenske förläggaren Gui Minhai.
Den svenske förläggaren Gui Minhai.
Publisert:

LÄS VIDARE