Att Amillia överlevde är ett mirakel

avSusanne Nylén

Hon föddes alldeles för tidigt i vecka 21 och vägde bara 280 gram. I dag är Amillia en pigg ettåring med världsrekord

1 av 4 | Foto: Foto: AP, BAPTIST HOSPITAL
Så små, nästan genomskinliga Bilden på Amillias fötter talar för sig själv – det är ett under att den lilla kämpen lever och i dag är hon världens mest för tidigt födda baby som klarat sig.

LONDON. De små, små fossingarna är ett litet mirakel.

De är Amillia Taylors.

Hon föddes redan i 21:a veckan och överlevde.

Nu stampar hon med foten för att få sin vilja igenom.

I dag är hon 18 månader gammal och en bestämd liten dam som putar med underläppen och stampar i golvet när hon inte får som hon vill.

Viljestyrkan är föräldrarna mer än tacksamma för.

Den fick Amillia Taylor att vilja leva. Hon är världens mest för tidigt födda baby som klarat sig.

– Jag såg inte ens hennes ansikte den första månaden för det var täckt av slangar. Men något i mitt huvud sa redan under förlossningen att hon skulle bli okej, säger Sonja Taylor i Daily Mail.

Den 37-åriga mamman var knappt i femte månaden när Amillia bestämde sig för att hon ville komma ut.

Lika lång som en penna

– Hon var så liten att förlossningsläkaren inte ens hittade henne i livmodern – hon satt fast i födelsekanalen.

Hon föddes den 24 oktober 2006 i Miami, Florida, och vägde bara 280 gram och var 24 cm lång.

Nu väger hon 3 100 gram och Eddie och Sonja Taylor tycker dottern är riktigt knubbig. För knappt ett halvår sedan sa hon sitt första ord: Pappa.

– Det var det vackraste ord jag någonsin hört. Hon gjorde allt ett barn förväntas göra i den åldern. Hon satt upp själv, tog sina första steg och nu pratar hon hela tiden, säger Sonja.

Amillia är döpt efter det latinska ordet för kämpe. Men under de fyra månader hon låg på sjukhus kallade läkarna henne bara neutralt för ”baby” då de inte trodde att hon skulle klara sig.

Huden var som rispapper

När hon föddes var den lilla kroppen inte helt utvecklad. Ögonlocket var fortfarande tillslutet på vänster öga och ena örat gick sönder under förlossningen. Hon var ungefär lika lång som en penna och vägde lika mycket som två tvålar. Huden var som rispapper och nästan genomskinlig.

– När de långt senare la henne på mitt bröst hörde jag hur hon suckade nöjt och att hennes lilla hjärta bultade, som på en fågelunge. Jag var helt säker på att hon visste att hon var hos sin mamma, säger Sonja.

Hon ljög för att rädda sin dotter. Bebisen var beräknad till den 4 mars 2007 men graviditeten var komplicerad. Sonja fick värkar redan i 18:e veckan och lades hon in på sjukhus med benen och bäckenet i högt läge.

– De sa att jag skulle försöka ha kvar babyn i mig så länge som möjligt.

När en barnläkare gjorde ett ultraljud i 19:e veckan tyckte han att

fostret såg ut att vara i 21:a veckan. Sonja och hennes make Eddie gav varandra en snabb blick och lät det sedan bli ett faktum.

Fick hålla henne

– Vi visste att läkarna enligt lagen i Florida inte försöker återuppliva ett barn som föds före 24:e veckan. Vi var livrädda för att jag inte skulle orka hålla vårt barn inuti mig i ytterligare fem veckor. Det är första gången jag ljugit, men jag visste att det var en lögn som handlade om liv och död.

När det hade gått 21 dagar och sex dagar hade Sonja nått den magiska gränsen. Hon hade dolt en infektion i kroppen eftersom läkarna annars skulle förlösa barnet. Amillia föddes med kejsarsnitt och när hon kom ut öppnade hon munnen för att gråta. Det tog läkarna som ett gott tecken. Men hon fick ligga i kuvös med värmefiltar och först efter en månad fick Sonja hålla sin dotter.

Det tog nästan en månad innan hon fick hålla sin dotter för första gången.

– Jag hade sett fotografier, men var inte alls förberedd på hur liten hon var. Jag blev chockad. Hennes hud var nästan genomskinlig, jag såg blodkärlen och hur lungorna jobbade. Hennes hand var lika stor som min tumnagel och benen lika långa som mitt lillfinger, säger Sonja.

Ska bli storasyster

Föräldrarna fick ta med Amillia hem från sjukhuset den 21 februari 2007, elva dagar innan hon egentligen skulle ha fötts. Amillia behövde dock fortfarande syrgas och astmamedicin för sina öm- tåliga lungor.

Och nu ska hon bli storasyster. Sonja är gravid i nionde veckan. Hon är fullt medveten om att Amillias öde blåst liv i abortdebatten.

– Jag vill inte att miraklet kring Amillias födsel ska handla om det, men jag vill att världen ska se hur livlig, glad, normal och älskad hon är. Förhoppningsvis övertygar detta läkare att sänka gränsen och ge små bebisar chansen att leva.

Det gäller i Sverige

År 1974 kom den abortlag som gäller i Sverige i?dag.

Upp till 18 graviditetsveckan Kvinnan får själv besluta om abort.

18–22 graviditetsveckan tillstånd från Socialstyrelsen krävs för att få göra abort.

24 graviditetsveckan Fostret beräknas kunna klara sig själv utanför magen.