Nyheter

Putins hemliga förmögenhet

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Påstås ha 270 miljarder kronor undanstoppade

Nyligen utnämndes han till Årets person.

Nu pekas Putin ut som en av världens rikaste män.

Den ryske presidenten påstås kontrollera en hemlig förmögenhet motsvarande nästan 270 miljarder kronor – gömda hos förvaltare i i Lichtenstein och Schweiz.

STENRIK. Ryske presidenten Vladimir Putin påstås ha motsvarande 270 miljarder kronor undanstoppade.

STENRIK. Ryske presidenten Vladimir Putin påstås ha motsvarande 270 miljarder kronor undanstoppade.

Uppgifterna kommer från Stanislav Belkovsky, politisk expert och chef för ryska nationella strategiska institutet. Belkovsky påstår att Putin främst är affärsman och inget annat.

I Kreml har varken Vladimir Putin eller hans närmaste velat kommentera uppgiften att ryske presidenten i verkligheten kan vara Europas rikaste man.

Påståendena om den ryske presidentens okända förmögenhet har publicerats i en rad stora respekterade tidningar, bland annat Die Welt, Washington Post, brittiska Guardian och Moscow Times.

Via bulvaner

– Putin är värd minst 40 miljarder dollar. Men det kan vara mer, mycket mer, säger Belkovsky.

– Putins namn förekommer naturligtvis inte i något aktieregister. Det finns ett ogenomträngligt nät av ägande via förvaltare och bolag utomlands. Men allt knyts ihop i Zug i Schweiz och i Lichtenstein och Putin är förmånstagaren, säger Belkovsky.

Pengarna motsvarar närmare 270 miljarder i svenska pengar – att jämföra med Ikea-grundaren Ingvar Kamprads förmögenhet på 200 miljarder kronor.

Skatteparadis

Enligt Belkovsky har Putin överlåtit förvaltningen av tillgångarna till utländska förvaltningsbolag i skatteparadisen Schweiz och Lichtenstein.

Putin påstås via bulvaner i förvaltningsbolag bland annat i praktiken kontrollera tre av de stora stora ryska olje- och gasbolagen.

Svensk affärsman

Han sägs äga 37 procent av Surgutneftegaz, 4,5 procent av Gazprom och ”minst 75 procent” av Gunvor, ett schweiziskt oljehandelsföretag grundat av bland annat svenske affärsmannen Torbjorn Thörnquist, vd, och Putins vän Gennady Timchenko.

Företaget Gunvor, med huvudkontor i just Zug, hanterar en tredjedel av hela den ryska oljeexporten och bolaget väntas omsätta motsvarande 43 miljarder dollar 2007, sa vd:n Thörnqvist i en intervju med Reuters nyligen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: