Turister vallfärdar till Jesus födelseplats

NYHETER

Samtidigt ökar spänningarna i Mellanöstern

Kristna från hela världen vallfärdar under julen till den plats i Betlehem där Jesus tros ha fötts.

Israeliska myndigheter tror att antalet besökare kommer att bli lika många som före striderna i Mellanöstern.

Redan under söndagskvällen samlades människor kring Födelsekyrkan i Betlehem. Kyrkan är byggd ovanför den grotta där traditionen berättar att Jesus föddes.

Efter de lyckade förhandlingarna i USA mellan Israel och Palestina tidigare i vintras räknar man med att turistströmmen till västbanken kommer att nå rekordnivåer i jul.

Enligt nyhetsbyrån AP spår myndigheterna fler besökare än på flera decennier under juldagarna. Ökningen förklaras med det växande hoppet om fred i regionen.

Skärpt ton

På julafton inleds den senaste rundan av de återupptagna fredssamtalen mellan parterna. Samtidigt offentliggjorde Israel på söndagen sina planer på 750 nya bosättningar på ockuperad palestinsk mark dettar trots att landet tidigare lovat att frysa alla bosättningar.

– Det här är destruktivt. Dagligen lanseras nya utbyggnadsplaner, nya bosättningar. Det är inget sätt att bygga upp förtroende på, sade palestinske toppförhandlaren Saeb Erakat till Reuters.

Isaeliska företrädare försvarade dock byggplanerna:

– Har Homa är en del av Jerusalem och Israel kommer inte att upphöra bygga där. Det är Israels plikt att se till att dess medborgare har någonstans att bo, sade Rafi Eitan, minister för Jerusalemfrågor till arméradion.

Hamas

Tidigare i veckan skrotade Israel planer på en ny bosättning i Atarot-området i östra Jerusalem. Detta beslut lovordades av USA:s utrikesminister Condoleezza Rice som ett ”bra steg” inför fortsatta fredssamtal med palestinierna.

En av palestiniernas främsta förhandlare, Yassir Abid Rabbo, sade i lördags att palestinierna ska förnya kravet på en frysning av utbyggnaden av judiska bosättningar på Västbanken och östra Jerusalem.

På söndagen avvisade Israels premiärminister Ehud Olmert alla planer på förhandlingar för att stoppa ett ”riktigt krig” med den militanta Hamasrörelsen som styr Gaza.