Georgiens president till Sverige

NYHETER

I dag diskuterar han Ryssland och relationen till EU med statsminister Reinfeldt

Nu fördjupas Sveriges samarbete med Georgien.

När president Saakasjvili besöker Stockholm i dag kommer bland annat ett avtal om skydd för investeringar att skrivas under.

Sedan tidigare har Sverige lovat 400 miljoner kronor i stöd till det krigsdrabbade landet.

Foto: AP
Georgiens president Michail Saakasjvili besöker Sverige.

Besöket i dag blir det andra på hög nivå sedan femdagarskriget mellan Ryssland och Georgien i somras. I slutet av augusti träffades Georgiens utrikesminister Ekaterine Tkesjelasjvili sin kollega Carl Bildt i Stockholm.

I dag heter gästen Michail Saakasjvili, landets president.

Lunch med Reinfeldt

På programmet står bland annat ett lunchmöte med statsminister Fredrik Reinfeldt. Krisen i Georgien, Ryssland samt Georgiens relationer till EU ska diskuteras. Ett investeringsskyddsavtal kommer också att skrivas under. Det innebär att riskerna för svenska investerare minimeras och det kan i sin tur leda till fler investeringar i Georgien.

Under förmiddagen besöker Saakasjvili Sveriges riksdag.

I samband med kriget mellan Ryssland och Georgien i augusti tog Sverige stark ställning för den forna sovjetrepubliken. Carl Bildts hårda uttalanden riktade mot Ryssland fick stor uppmärksamhet och ledde till kritik, även från andra EU-länder.

400 miljoner i stöd

I förra veckan hölls en internationell konferens för stöd till Georgien. Sverige hörde till de mest givmilda och lovade 400 miljoner kronor för bland annat EU-närmande, demokrati, mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling samt humanitärt stöd.

Men landets president Saakasjvili är inte helt oomstridd. I hemlandet har han beskyllts för att samla för mycket makt kring sig själv och för att inte respektera mänskliga rättigheter. Många anser också att Saakasjvili själv bidrog till krisen i somras genom att militärt gå in i utbrytarrepubliken Sydossetien.