Kirgiziskt flygplan störtade efter start

NYHETER

Omkring 70 dog – 24 ska ha överlevt

BISJKEK. Omkring 70 människor omkom på söndagen när ett passagerarflygplan på väg till Teheran störtade direkt efter starten från flygplatsen Mana som ligger 30 kilometer från Kirgizistans huvudstad Bisjkek.

Enligt Kirgizistans premiärminister Igor Tjudinov hade planet, en Boeing 737-200, plötsligt förlorat kabintryck.

– Piloten gjorde en nödlandning på ett fält i närheten av start- och landningsbanan och planet fattade eld, sade han.

Flygplatspersonal som sett flygvraket sade att hela flygplanskroppen förstörts av branden och kirgiziska reportrar uppgav att det låg kroppsdelar spridda över ett stort område runt flygplansvraket.

Uppgifterna gick på söndagskvällen isär om hur många personer som funnits ombord och hur många av dem som överlevt kraschen.

Motstridiga dödstal

En regeringstalesman sade att det fanns 87 passagerare och sju besättningsmän ombord på planet. 51 av dem var utländska medborgare ifrån Iran, Turkiet, Kina och Kanada.

Endast 24 ska ha överlevt, varav två besättningsmän.

Hälsoministeriets taleskvinna Jelena Bajalinova uppgav att det fanns 92 personer ombord på planet, 65 människor omkom, tre saknades och 24 överlevde olyckan.

Sju av 17 ungdomar från ett lokalt basketlag som fanns ombord ska ha överlevt flygplansolyckan. Piloten fanns också bland de överlevande men hade på söndagskvällen inte kunnat höras, enligt Tjudinov.

En förteckning över döda och överlevande skulle, enligt tjänstemän, offentliggöras tidigt på måndag.

Många av offren har ännu inte kunnat identifieras på grund av att branden var så kraftig.

– Många av dem ombord kommer bara att kunna identifieras med hjälp av DNA-analys. De är förkolnade, sade en regeringstalesman.

Svartlistat plan

Transportminister Nurlan Sulaimanov sade att planet som byggdes 1979 var i gott skick och hade besiktigats för två månader sedan.

Men planet ägdes av det privata kirgiziska flygbolaget Itak-Air som står på EU:s svarta lista över flygbolag som inte tillåts flyga genom EU:s luftrum, rapporterar AFP.

Flygolyckan är den värsta i Kirgizistan sedan den före detta Sovjetrepubliken blev självständig.

TT-Reuters-AFP