Julens dryckesfavoriter

– mumma och snaps

Glöm inte drickan till julbordet! Maten i all ära, men drycken är minst lika viktig. Rätt snaps till rätt person, och missa inte den klassiska julmumman.

Foto: Coop

Många kan inte tänka sig julen utan en härligt mustig julmumma till julbordet. Mumman är en gammaldags juldricka som traditionellt består av porter, öl, portvin och sockerdricka. Mumman ska blandas till alldeles innan gästerna sätter sig till bords, så den får behålla sin skummiga krona.

Det sägs att mumma har druckits vid de svenska borden ända sedan 1500-talet, då det introducerades av de öltokiga tyskarna. Det tackar vi för.

Det finns olika varianter av mumma, till exempel kan portvinet bytas ut mot rödvin eller sockerdrickan mot kallnad sockerlag. För att göra mumman starkare kan lite madeira, gin eller sherry passa bra i. Du kan även blanda i julkryddor som malen ingefära, eller kardemumma, för en extra juldoftande mumma.

Nyskapande snapsar

Snapsen är ett annat måste till julbordet. Hur ska man annars veta när ”Hej tomtegubbar” ska sjungas? Förutom Systembolagets vanliga snapsar, kan det vara festligt att bjuda på en egenkryddad snaps. Gärna med en modern touch. Testa att blanda ut vanlig Brännvin Special med chili, inlagd gari, ingefära, citron och råsocker. Ställ i kylen över natten så det får dra till sig ordentligt.

För de som vill ha en lite mildare snaps kan en mjukt väldoftande vanilj– och honungssnaps vara en smakupplevelse till sill och potatis. Blanda tre delade vaniljstänger och två till tre matskedar honung i en 70-centiliters flaska Brännvin Special, låt stå över natten och njut.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat