Nej till fjärde Stieg Larsson-bok

avSofie Strandberg

NYHETER

Det hemliga manuset förblir hemligt

1 av 4 | Foto: Hanna Teleman
Författaren Stieg Larsson blev bara 50 år. När Larsson föll ihop på sin arbetsplats i november 2004 hade han redan tre deckare färdigskrivna. Och dessutom hade han färdigställt 200 sidor av fjärde delen i ”Millennium”-serien.

Nu är det sista ordet sagt – det blir ingen fjärde Stieg Larsson-bok.

Efter en längre tvist har brodern Joakim Larsson och pappan Erland Larsson kommit överens med författarens livskamrat Eva Gabrielsson.

– Det är glädjande, säger Joakim Larsson.

Parterna kom överens i slutet av januari. Det hemliga manuset som innehåller fortsättningen om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist kommer aldrig att hamna i bokaffärernas hyllor, skriver norska tidningen Dagbladets nätupplaga.

Dundersuccé

Stieg Larssons deckartrilogi ”Män som hatar kvinnor”, ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” har gjort dundersuccé och nu väntar vita duken. Men någon fjärde bok blir det alltså inte.

Strax innan sin död i november 2004 ringde Stieg Larsson brodern Joakim och förklarade att fjärde boken nästan var färdig.

– Pappa har bläddrat igenom manuset. Det ska röra sig om 200 sidor, i manusform. Alltså inte 200 boksidor, säger Joakim Larsson, till aftonbladet.se.

"Tråkigt"

Vad som kommer att hända med manuset är oklart, enligt brodern.

– Det är som när Picasso dog. Skulle någon då komma och måla klart hans tavlor?

Vad vill du säga till alla Stieg Larssons fans som blir besvikna nu?

– Det är tråkigt att Stieg dog. Men det är svårt att garantera att fortsättningen hade blivit som Stieg velat, säger Joakim Larsson.