Rödebypappan helt friad i dag

Reporter: Pelle Tagesson, Robert Triches, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Behöver inte betala skadestånd och får tillbaka sitt gevär – Domen kommer att överklagas

Rekonstruktionen av hur 50-åringen uppfattade situationen den ödesdigra natt när han sköt ihjäl en pojke och skottskadade en annan på sin gårdsplan.
Rekonstruktionen av hur 50-åringen uppfattade situationen den ödesdigra natt när han sköt ihjäl en pojke och skottskadade en annan på sin gårdsplan.

Mordåtalet mot Rödebypappan ogillas helt.

Rätten går på linjen att pappan var psykiskt störd när han sköt ihjäl femtonårige Simon Söderberg.

– Friande dom, det är skrämmande, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

Tonårsgänget hade en längre tid trakasserat 50-åringen och hans familj. När gänget en kväll i oktober förra året stod på hans gårdsplan i Rödeby i Blekinge brast det för 50-åringen som gick in och hämtade hagelgeväret.

Femtonårige Simon Söderberg sköts ihjäl och hans sjuttonårige kamrat skottskadades allvarligt.

Åklagaren misslyckats

Chefsåklagare Tommy Clevenhult valde att åtala för mord, utan några alternativa gärningspåståenden. Han yrkade på tio års fängelse. I dag kom domen.

Åtalet mot Rödebypappan ogillas helt.

Han behöver inte betala några skadestånd och han får tillbaka sitt hagelgevär, skriver tingsrätten i sin dom.

Åklagaren har totalt misslyckats med att övertyga rätten om att ett mord har begåtts. Åklagaren och försvaret har olika uppfattningar om händelseförloppet och det är omöjligt att veta vilken som är den riktiga, skriver tingsrätten och fortsätter: Denna ovisshet gör att prövningen ska ske utifrån vad försvaret uppgett.

För chefsåklagare Tommy Clevenhult var domen inte helt överraskande eftersom 50-åringen släppts på fri fot. Han har redan bestämt sig för att överklaga till hovrätten och kommer att kräva att 50-åringen häktas igen.

– Frikännande dom, det är skrämmande, säger han.

Han vidhåller att 50-åringen borde ha dömts för mord och mordförsök och underkänner resonemanget om att han inte varit medveten om vad han gjorde.

Köper aldrig

– Det köper jag aldrig, säger åklagaren.

Han konstaterar att de enda som dömts efter skottdramat är pojkarna som kom till gården, inklusive den 17-åring som blev livshotande skadad.

Även föräldrarna till den ihjälskjutne 15-åringen kommer att överklaga domen, uppger deras advokat Per Swahn för TT.

Han anser att tingsrätten inte tagit tillräcklig hänsyn till andra omständigheter än expertutlåtandena när 50-åringens grad av medvetande skulle bedömas. Domstolen borde ha lagt större vikt vid hur 50-åringen agerade, vad han sade och hur han rörde sig under skottdramat, menar han.

– Familjen tycker att detta är jättejobbigt. Det hemska är att man vet precis vad som hände på gårdsplanen och ändå hålls ingen straffrättsligt ansvarig, säger advokaten.

Psykisk störning

”I den mån oklarheter råder om XX handlande ska den version som framstår som den lindrigaste för honom läggas till grund för den straffrättsliga bedömningen.”

Tingsrätten anser det dock helt klarlagt att pappan sköt Simon Söderberg i bröstet och vänstra armen och orsakade hans död. Det är också klarlagt att han sköt 17-åringen i ryggen, höger ben och skinka och att 17-åringens skador var livshotande.

Men gärningarna skedde utan uppsåt, slår rätten fast.

Dessutom begick pappan gärningarna under inflytande av en allvarlig psykisk störning.

– Det är klart att jag vill att hovrätten ska pröva det här. Jag är helt säker, jag kommer gå vidare till hovrätten, säger Tommy Clevenhult till SR Blekinge.

”Rätten anser att utredningen angående mannens psykiska tillstånd ger så tungt stöd för att mannen i det närmaste helt saknat förmåga att medvetet överväga sitt handlande och inse konsekvenserna av det varför åtalet har ogillats”, skriver lagmannen Pia Johansson och rådman Björn Lindén vid Blekinge tingsrätt i ett pressmeddelande.

Publicerad: