”SAS vill sänka löner”

NYHETER

SAS pressekreterare: Det är felaktigt

Enligt en källa i SAS ledning är SAS så hårt pressat att ledningen vill förmå de anställda att acceptera lönesänkningar på 10 till 15 procent, skriver den danska tidningen Børsen, rapporterar TT.

Men uppgiften dementeras av SAS.

– Det är felaktigt. Jag vet inte var den kommer i från, säger Mikael Lindberg, pressekretareare SAS Sverige till aftonbladet.se.

I morgon, torsdag, presenterar flygbolaget sin halvårsrapport. SAS ska då hålla ett styrelsmöte.

– De blir kallade till förhandlingar omedelbart efter styrelsemötet (på torsdag). Då kommer ledningen att kräva lönesänkning och det har nämnts 10–15 procent. Det blir i stort sett över hela linjen, säger källan.

Hårt pressad ledning

Åtgärden kommer samtidigt som en hårt pressad ledning i SAS desperat kämpar för att begränsa omkostnaderna i bolaget, som står inför ett stort underskott 2008, rapporterar TT.

Enligt källan kommer det att bli svårt att få medarbetarna att gå med på lönesänkning, eftersom många av dem arbetar i dotterbolag som kan vara på väg att säljas.

Drabbats hårt av bränslepriser

– Problemet för många medarbetare är, att om de går ned i lön vet de inte om de är sålda nästa månad. SAS kan inte ge dem en garanti för att det (SAS) inte kommer att sälja dotterbolag. Så det är en omöjlig uppgift för fackföreningar att säga ja till lönesänkningar, säger källan.

Situationen är så allvarlig för SAS att flera bedömare spår att SAS knappast kan klara sig ensam framöver i en flygbransch som drabbats hårt av höjda bränslepriser och överkapacitet på flygmarknaden.

– Uppgifterna om lönesänkningar stämmer inte. Men det stämmer att det kommer att hållas ett styrelsemöte i morgon, säger Mikael Lindberg, pressekreterare SAS till aftonbladet.se.

Vad är det som ska diskuteras där?

– Det vet jag inte. Men den fullständiga informatoinen kommer på torsdag.

Hur är den ekonomiska situationen?

Det kan jag inte gå in på. Kommentarer i övrigt kommer på torsdag.

SAS-koncernen består av flera bolag. Enligt Börsens källa skulle lönesänkningarna gälla ”i stort sett över hela linjen”. Men de svenska fackförbunden har inte fått någon information.

– Vi känner inte till något sådant. Jag vet att det har funnits rykten, men det är inget som är framlagt till den svenska kabinföreningen, säger Pelle Gustafsson, vice ordförande i kabinföreningen.

Även bland piloterna har det gått rykten, men inte mer än så.

”Mycket möjligt”

– Det blir ju alltid så när den ekonomiska situationen är som den är. Det är mycket möjligt att det kan komma, vi får se på torsdag, säger Ulf Nilsson, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening.

Mats Hyttinge, flyganalytiker hos Glitnir, tror att det skulle vara svårt för SAS att få igenom en lönesänkning, med hänvisning till den konfliktfyllda relationen till facken. Ytterligare en strejk skulle vara förödande för koncernen, menar han.

– Men något måste de göra, helt klart. Jag förväntar mig att de kommer att ha något slags program, säger han.

Han tror att SAS kommer att dra ner på antalet flygningar, med uppsägningar som följd.