”Släpp förbi snabbare bilar”

NYHETER

Omkörningar och värme.

Det är hoten på vägarna när det bär av hemåt efter semestern, säger Aftonbladets motorjournalist, Robert Collin.

– Det är redan mycket folk som håller på att ta sig hemåt ute på vägarna. Och som det är nu blir det väldigt varmt i bilarna. Värmen gör dig trött så se till att ha med dig vatten - mycket vatten, säger han.

Stanna gärna bilen och lufta ur den samtidigt som du svalkar av dig och medresenärerna.

– Barnen blir griniga i värmen och ingen vill ha griniga barn i baksätet när man kör, säger Robert Collin.

Tuppar av i värmen

Om man inte svalkar av sig ökar risken att förare tuppar av i värmen.

– Jag lovar att avtuppning kommer ligga bakom olyckor i helgen. Föraren somnar in och tappar kontroll på bilen. Därför måste du som förare vara väldigt allert på mötande trafik. Ser du en bil som svajar, titta om du får ögonkontakt med föraren, tuta, blinka med lysena och i värsta fall välj alltid att köra ned i diket, säger Robert Collin.

Men om nu vädret svänger inför eller under helgen så finns det självklart flera saker att tänka på ute på vägarna, och det första bör man göra redan innan man startar bilen.

Packa rätt

– Jag har sett så många konstigt packade bilar. Det verkar som om folk bara kastar in sina saker och gärna hela vägen upp till taket. Packa bilen ordentligt. Tunga saker långt ned och långt fram för att behålla bästa körförmåga och lämna fri sikt i backspegeln, säger han.

Släpp förbi bilar

Ute på vägen bör du tänka på hastigheten och tempot i körningen.

– Det är blandad trafik ute p åvägarna. Vana förare som redan kan vägen som sin egen ficka, de kommer köra fort. Semesterbilister som inte kan vägen perfekt, de kommer köra långsamt. Där uppstår problem när de snabba vill om de långsammare. Kommer det en bil bakom behöver det inte vara en skurk. Bli inte rädd utan försök att underlätta omkörningen genom att hålla till sidan.

Räcker det inte att flytta på sig på vägen - kör avd en tillfälligt.

– Har du tomt framför dig och många bilar bakom. Parkera på ett stopp och släpp förbi. Det är skönast både för dig och för de andra, enligt Robert Collin.