Minister: Sjuka valjaktsbilder

Publicerad:
Uppdaterad:

Färska bilder visar hur japanska valjägare vinschar ombord en vikvalshona och hennes kalv på ett fartyg, rapporterar medier i Australien.

Bilderna är otäcka, kommenterade den australiske miljöministern Peter Garrett på torsdagen.

Tidningar publicerade bilderna på sina förstasidor samtidigt som tv visade dem. De är tagna från ett australiskt tullfartyg som följt i kölvattnet på valjaktsfartyget.

– Jag skulle säga att jag kände både vämjelse och sorg när jag såg fotona. Det är smärtsamt om man betänker att det dröjer upp till en kvart sedan en harpun träffat tills en val dör, sade Garrett i tv-kanalen Nine Network.

– Ännu sorgligare är det att en kalv är med.

En harpun som exploderat i valkalven slet upp ett gapande sår, skrev Daily Telegraph. Forskare säger i tidningen att kalven var mindre än ett år och fortfarande diade.

Ett japanskt regeringsstött valforskningsinstitut avvisade kritiken som ”emotionell propaganda” och hävdade att de två djuren inte alls var en moder med kalv.

Australien leder protesterna mot att Japan utnyttjar ett kryphål i det internationella moratoriet i jakten på jättevalar. Jakten sägs ske i vetenskapligt syfte, vilket japanerna hävdar att det tillfälliga uppehållet tillåter. Köttet från djuren säljs i varuhus och serveras på restauranger.

TT-AFP

Publicerad: