Hillary visade var skåpet ska stå

NYHETER

Hillary Clinton satte hela sin politiska framtid på spel när hon talade på demokraternas konvent Denver i natt svensk tid.

Alla vet att hennes anhängare inte fullt ut stöttar Obama.

Alla vet att hon och Bill Clinton innerst inne hade räknat med att få flytta in i Vita huset i januari.

Hela upplägget inför talet var alltså bäddat för att det skulle bli total succé eller totalt fiasko.

Antingen skulle hon övertyga sina väljare att rösta på Obama, och därmed minska sina egna chanser att någonsin vinna ett presidentval. Om hon inte lyckades skulle partiet förbli splittrat och hon ihågkommen som en dålig förlorare.

Jag tror aldrig jag har hört ett mer engagerat, inlevelsefullt och övertygande tal.

Hillary talade om sjukförsäkringen i USA, om jämställdhet, rätten till lika lön oberoende av kön, om kvinnors möjligheter och flickors möjigheter att förverkliga sina drömmar, om ekonomi och energipolitik.

Och mest av allt – hon stödde Obama. Benhårt. Hur mycket det än måste skära i hjärtat på henne att stå där som förlorare.

När Pepsi Center vibrerade av publikens jubel reste sig håret på armarna på mig.

Jag inser att det var ett spel, men så skickligt utfört kan jag köpa det.

Kanske ännu viktigare var att hon återförde det politiska samtalet till ett konvent som annars mest dominerats av löst hållna hyllningstal. Hon satte en dagordning som Obama i grunden delar, men som han ofta väljer att tala tystare om i sina kampanjtal.

Nu återstår att se om Hillarys anhängare är med på noterna. Det är långt ifrån säkert. Tidigare har omkring 30 procent av hennes väljare sagt att de inte tänker rösta på Obama. Det blir soffan eller McCain istället.

Hela Obamas väljartapp under sommaren kan förklaras med den tveksamheten.

På torsdag talar Obama. Därefter har vi kanske svaret.