Lantlig charm i stan med loppisfynd och arvegods

Precis som på landet, fast nästan mitt i stan. Titta in hos Ann-Catrin och Anders i deras kulturmärkta parhus med gammaldags känsla på modernt vis.

Några kilometer utanför Stockholms innerstad, närmare bestämt i Enskede gård, bor Ann-Catrin och Anders med sina tre barn i ett kulturminnesmärkt parhus. Stadsdelen Enskede Gård uppfördes i början av 1900-talet och är en så kallad trädgårdsstad, med villor byggda i trädgårdsmiljö efter inspiration från Storbritannien och Tyskland.

Sinne för detaljer

Många av husen står tätt intill varandra och har, precis som familjens hus, fasader i träpanel och locklister, spröjsade fönster och uppslagna fönsterluckor.

Ann-Catrin möblerar sitt och familjens hem på känsla och med ett fantastiskt sinne för detaljer. Med säker blick förvandlar hon enkelt och billigt de mest osannolika loppisfynd till rariteter. Resultatet: ett personligt, hemtrevligt och charmigt hem.

Loppisfynden blandas med arvegods och vackra textilier som mormor Birgitta förser familjen med.

Bra med en stark man

–?Det är inte alls dumt att ha en mamma som är expert på att klä om möbler och sy, och en stark man som är bra på att bära, när man är så förtjust i renoveringsobjekt som jag, säger Ann-Catrin med ett glatt skratt.

På ett smart sätt har familjen utökat sin ganska begränsade boyta med ett uterum som bevarar den gamla genuina känslan. Eftersom huset är kulturminnesskyddat så krävs byggnadslov för minsta lilla förändring, och det ställde krav på uppfinningsrikedom när familjen ville bygga till.

Ute fast inne

För att bevara så mycket som möjligt så har man låtit det spröjsade fönstret och balkongdörren sitta kvar på sin ursprungliga plats vilket förstärker känslan av att vara ute fastän man faktiskt sitter inomhus.

Den gamla köksinredningen revs ut och fick lämna plats för ett nytt modernt kök i gammal stil. De fint profilerade luckorna och vitrinskåpen är vanliga standardluckor. Den gammaldags känslan förstärks av att familjen valt att behålla pärlspont på panel, väggar och tak och slipa och lacka det gamla trägolvet. En annan detalj är att man valt att ha en kristallkrona som belysning i stället för annan köksbelysning.

Charlotte Wallin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN