”Vad kan jag göra om ett barn far illa?”

NYHETER

Läs chatten med Carolina Överlien från Rädda Barnen

   Carolina Överlien säger: Hej! Nu är jag redo att svara på era frågor.

Moderator säger: Då sätter vi igång!

säger: Ungefär hur många % barn blir misshandlade varje år i sverige och hur många dör av det??

   Carolina Överlien säger: Vi har gjort en undersökning nyligen med 18-åringar på Lunarstorm. 15% svarade att de blivit slagna. En statlig utredning visar på 8 %. Ungefär 10 barn per år dör i Sverige till följd av våld.

Karin 28 säger: Hej Carolina!

Vad ska man göra om man tror att ett barn far illa?

   Carolina Överlien säger: Man ska anmäla det till sociala myndigheter. Om man jobbar med det, som läkare, lärare, har man anmälningsplikt. Men det räcker med misstanke, man behöver inte veta. Som medmänniska har man rätt att göra det anonymt.

Finns den nån ideel organisation där man kan jobba/stödja utsatta barn säger: Hur kan jag visa mitt ogillande på ett sätt som får fler människor att reagera och ställa upp för de små??

   Carolina Överlien säger: Man kan bli medlem i Rädda barnens lokalföreningar. De finns på de flesta ställen, och där kan man driva de frågor man tycker är viktiga.

Har egentligen ingen fråga mest ett kallt konstaterande att det finns så otroligt mycket vi som vuxna måste/borde göra för att ge de utsatta barnen en chans till ett bra liv och att vi måste börja med föräldrarna därefter ta tag i ex. rättssystemet som idag på inga sätt fungerar för barn under 15 år. / Nicke säger: Varför ses barns (under 15 år) vittnesmål som mindre trovärdiga enl. vårt rättsväsende? / Nicke

   Carolina Överlien säger: Bra fråga. Därför att trots att vi skrev på Barnkonventionen för länge sedan så väger barns röster inte lika tungt som vuxnas. Det handlar om ett synsätt på barn som mindre viktiga medborgare. Vi jobbar med det, bland annat genom att utbilda rättsväsendet. För att ge dem ett annat synsätt på barn.

säger: Hej jag har egentligen ingen fråga snarare ett förslag. Kan man inte redan i mkt tidig ålder tex,dagis och skolor börja infomera alla barn om vad man som förälder får och inte utsätta sina barn för.Och om det redan har skett informara om att det är varken skamligt eller deras fel.Allstå lära barn att själva stoppa allt detta våld.

   Carolina Överlien säger: Det är ett intressant förslag. Då ser man barn som delaktiga. Att de kan ta kommandot över sina liv. Men samtidigt får de inte göras ansvariga för det som händer. Barn får inte bli rädda, samtidigt som de måste få veta sina rättigheter. Så det är en balansgång.

säger: Om man har adopterat ett barn, kommer sedan myndigheter och kollar hur barnet mår?

   Carolina Överlien säger: De ska de göra, men det sker inte alltid. Även om det skett som med Freddy i våras så upptäckte de ju tyvärr inget. Det ska göras, men tyvärr upptäcks det ibland inte trots att de gjort besök. Vi tycker också att det är viktigt att också fråga barnet. Kanske ta barnet åt sidan, på en promenad och fråga hur de mår. Då skulle man nog få reda på mer.

mini säger: Hej Carolina!Min pappa använde våld mot mig ünder hela min uppväxt.Idag bor jag här i Sverige,fast utan min familj(mamma,syster o pappa) som bor kvar i mitt hemland. jag har kontakt med min pappa och vill ta upp ämnet med honom, men varje gång jag ringer fastnar ordet i halsen liksom. Hur ska jag göra?Tack!

   Carolina Överlien säger: Jag förstår verkligen att orden fastnar i halsen. Det är svårt. Det är bra att vilja ta upp det, men hoppas inte på att det ska ge alla svar. Ofta erkänner inte förövare vad de gjort. Min fråga till dig är om du pratat med någon om det? Någon professionell kan kanske ge svar som din pappa inte kan ge.

Evapeva säger: Jag kan inte få in i mitt huvud hur en vuxen kan skada sitt eget barn?

Bör vi inte vara mer lyhörd mot barnen, så de förstår att det finns snälla vuxna

som vill hjälpa till. Bör inte straffen vara hårdare, så att vi får bukt med detta.

Barnen är vårt allt.

   Carolina Överlien säger: Jo vi måste bli mycket mer lyhörda. Det är en stor del av problemet. Barn visar med signaler att de inte mår bra, sen är det upp till oss vuxna att tolka signalerna. Så vi måste lära oss det bättre, att tolka dem och bli mer lyhörda. Hårdare straff är en svårare fråga. Straffen har redan ökat. Pappan till flickan som fått barn vid 13 års ålder i gårdagens dokumentär fick till exempel 14 års fängelse.

abc säger: Vad ser Rädda Barnen som sitt viktigaste åtagande i den här frågan? Vad har ni för målsättning under 2006 - eller omfattar erat arbete bara utredning?

   Carolina Överlien säger: Vårt arbetet omfattar flera saker. Teurapeutisk behandling med utsatta barn, men vi arbetar också för att få upp frågan till diskussion och med utbildning. Vi vill lyfta frågan och få allmänheten att förstå att även i vårt land blir barn utsatta för våld och övergrepp. Det är vårt övergripande mål.

Hana säger: Jag har en bekant (tjej, 14 år) som blir slagen av sina föräldrar... hon har bara talat om det för mig och ber mig att inte säga något till nån... jag vet inte vad jag ska göra, har du några tips?

   Carolina Överlien säger: Det är jättevanligt att man väljer att bara berätta för en kompis. Men det kan vara en tung bekännelse att bära på. Det skulle nog vara bra att prata med en förälder eller någon vuxen. Jag försår att det kan kännas som om man sviker sin kompis men i långa loppet är det nog bäst. Men allra bäst är nog att prata med kompisen och säga att man måste prata med någon vuxen. Det går att få det bättre, det är viktigt att veta det.

nl säger: Vad räknas som misshandel eller inte? Min pappa gav mig skapligt många örfilar när jag var yngre, nu är jag 17år. Jag förstod ju inte då vad jag skulle göra, men skulle han ge mig örfilar i dagsläget skulle jag anmäla honom.. Tyvärr så är ju inga märken kvar så anmäla honom nu går väll ändå inte. Så förslaget med att tala om för barn redan i tidig ålder är nog ett JÄTTEBRA förslag! MVH Jennie

   Carolina Överlien säger: För att vara tydlig så är det så att det är olagligt att ge ett barn en örfil. Det räknas som misshandel. Skulle du anmäla så går det att göra det. Du kan göra det även idag om det känns viktigt för dig. Också till sociala myndigheter. Så kan du kanske få hjälp att bearbeta det.

säger: Varför är myndigheterna så obenägna att hjälpa barn som utsätts för sexuellt och annat våld i hemmet? Flickorna vi läste om här häromdagen får ju inte ens psykologhjälp.

   Carolina Överlien säger: Det är katastrof att det inte får. Jag tror att det handlar om en resursfråga också. BUP som ska stödja barn har begränsade resurser - mycket går åt andra saker än behandling, man prioriterar andra saker. Vi vill att de ska sättas på en akutlista och få omedelbar hjälp. Det är en sak vi arbetar med. Man förstår inte alltid allvaret heller, vad det gör med ett barn att bli utsatt för såna saker. Men det ser också olika ut i landet - på vissa ställen i landet får barnen bättre hjälp. Vi vill ju att det ska se lika ut över hela landet.

Moderator säger: Det var jättemånga som ville chatta. Nu tar vi sista frågan!

tracy säger: hej jag har haft en våldsam uppväxt med våld, misshandel, incest och hot sen jag var 5 år fram tills jag var 18.. han blev häktad men under en permiss drog han till sitt hemland.. min fråga hur länge kan man förlänga en dom mot någon som ännu inte blivit åtalad.. och som inte längre finns i landet? samt varför finns det inte fler satsningar och specialiserade mottagningar i landet ang sexuellt utnyttjade barn? tack

   Carolina Överlien säger: Den första frågan är för specifik och juridisk för mig, men maila till [email protected] så kan de svara. På den andra frågan kan jag säga att det är en resursfråga, man prioriterar inte rätt. Men jag kan tillägga att man runt om i landet just nu öppnar Barnahus, där man är specialiserade på barn, polis, socialsekreterare, åklagare osv. Alla ska finnas på ett ställe, i en barnvänlig miljö dit barnen kan komma. Det finns bland annat i Stockholm. De ska skynda på så att rättsprocesser går snabbare också. Vi vill att de ska finnas över hela landet.

Moderator säger: Stort tack till Carolina Överlien och alla som ville chatta! I morgon chattar vi med Rädda Barnen igen och med Bup.

   Carolina Överlien säger: Tack för att ni ville prata om de här frågorna, speciellt ni som varit utsatta. Fortsätt med det! Hejdå!