Nyheter

Fp ville få journalist att jaga s-skandaler

NYHETER

Stockholm

Folkpartiet ville att massmedierna skulle jaga skandaler om socialdemokraterna.

Det säger Per Jodenius, tidigare pressekreterare i Liberala Ungdomsförbundet, i polisförhör.

När skandalen om folkpartiets dataintrång i socialdemokraternas interna nätverk Sapnet blev känd i förra veckan pekade partiet snabbt ut Per Jodenius som den som låg bakom intrånget.

Vid en presskonferens förklarade dåvarande partisekreteraren Johan Jakobsson att han uppmanat Jodenius att sluta logga in på nätverket och att kontakta medierna för att historien skulle bli känd.

Annat syfte

Men enligt Sveriges Radios Eko-redaktion har Jodenius berättat i förhör att det egentliga syftet med att kontakta medierna var att få någon journalist att själv logga in på Sapnet och använda uppgifterna på ett ofördelaktigt sätt för socialdemokraterna.

Dagen efter det att skandalen exploderat och Jodenius fått sparken, bad Johan Jakobsson att Per Jodenius skulle tala med TT och ta på sig skulden för dataintrånget. Samtidigt som Jodenius talade med Jakobsson i telefon såg han hur denne i en tv-intervju förnekade att han känt till något om intrången. Enligt Ekot bestämde sig Jodenius då för att inte tala med TT och att inte ta på sig rollen som syndabock.

Jodenius får stöd

Per Jodenius uppgifter får stöd av Expressenjournalisten Niklas Svensson. Han har medgivit att han haft tillgång till inloggningsuppgifter sedan i mars. Svensson, som medgivit att han loggat in tre gånger, är misstänkt för dataintrång. Han är för närvarande avstängd från Expressen.

Niklas Svensson säger till TT att han inte vill uppge vem som givit honom inloggningsuppgifterna, men säger att han inte fick uppgifterna för att avslöja intrånget.

- Jag fick uppgifterna för att hitta skandaler om socialdemokraterna. Det var syftet och det var uttalat på det sättet från min uppgiftslämnare, säger Niklas Svensson.

Han säger också att av det han har sett när han gått in i Sapnet har inget resulterat i en artikel i Expressen.

Folkpartiets nyss avgångne partisekreterare Johan Jakobssons advokat Per Durling säger till Ekot att Jodenius uppgifter inte stämmer.

Jakobsson har hörts av polisen under måndagen om dataintrången hos socialdemokraterna, men är inte misstänkt för brott.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter