Spionjägare ska stoppa nätpiraterna

NYHETER

Regeringen kallar in hemliga experter efter attack mot hemsidor

En topphemlig specialstyrka ska jaga nätpiraterna.

Aftonbladet kan avslöja att Säpo bildat en expertgrupp tillsammans med försvarets underrättelseorganisation FRA.

-Vi samlar våra experter, säger Anders Thornberg på Säpo.

Foto: hackare ska stoppas Både polisens och regeringens webbplatser har de senaste dagarna attackerats, förmodligen av sympatisörer till piratkopieringsgruppen The Pirate Bay. (Personen på bilden har inget samband med dessa händelser.)

Sedan hackerattacken mot regeringens och polisens hemsidor har Säpo stått i ständig kontakt med regeringskansliet.

-Vi har vid flera tillfällen det senaste dygnet varit i kontakt med tjänstemän på regeringskansliet, eftersom säkerhetspolisen är ansvarig för skyddet för den centrala statsledningen, säger Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo.

Polisanmälan till Säpo

Klockan 16 i går eftermiddag lämnade regeringskansliet in en polisanmälan till Säpo.

"Vi vill veta om någon åtgärd har riktats mot regeringskansliets webbplats", var ordern från regeringskansliet. Säpo inledde omedelbart en brottsutredning.

-Det är ovanligt att Säkerhetspolisen gör brottsutredningar men i det här fallet har man sett allvarligt på det som skett.

Kort efter anmälan satte Säpo ihop ett team med it-poliser som nu ska jaga de hackers som släckte hemsidan och utreda hur det gått till. I styrkan finns it-experter från Säpo, Rikspolisstyrelsen och Rikskriminalpolisen.

Grupp inom försvaret

Enligt uppgift till Aftonbladet ingår även experter från Försvarets Radioanstalt, FRA, den topphemliga organisation som normalt jagar spioner.

FRA har en speciell grupp på 25 personer som arbetar med att ta fram identiteten på it-brottslingar som hotar samhällsviktiga system.

FRA ville i går kväll inte kommentera sitt arbete och hänvisade till generaldirektören Ingvar Åkesson, som inte gick att nå.

-Det som händer nu är att vi ska reda ut om det föreligger något brott. Det är alldeles för tidigt att uttala sig i den frågan, säger Anders Thornberg.

Läs mer:

Claes Petersson